Σκόπια: Αλβανοί διανοούμενοι κατά της σλαβικής εγκυκλοπαίδειας

Δεκέμβριος 15, 2010.

«Η δημιουργία έργων που διαταράσσουν το αλβανικό στοιχείο πρέπει να σταματήσει», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Αλβανών Διανοουμένων, μετά την απόφαση των Σλάβων να επιτρέψουν τη χρήση της παλαιάς λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της Ένωσης, Αβζί Μουσταφά, η απόφαση αυτή θα πρέπει να τεθεί στο …Μουσείο των Αποτυχιών και κάτι τέτοια γεγονότα απαιτούν την εγρήγορση και αντίδραση του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει να επανακυκλοφορήσει η εγκυκλοπαίδεια, η οποία ποτέ δεν είχε, πραγματικά, αποσυρθεί και πρέπει να εκληφθεί ως ένα λάθος και να εισαχθεί στο μουσείο των αποτυχιών, που από αυτές η χώρα αυτή έχει άφθονες… Ως διανοούμενοι και ως απλοί πολίτες ανησυχούμε και πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ο Μουσταφά.

Οι Αλβανοί διανοούμενοι των Σκοπίων υποστηρίζουν την πρόταση των αλβανών ιστορικών να γράψουν μια «Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια» χρησιμοποιώντας τα θεσμικά όργανα της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

«Δεν απομένει να κάνουμε τίποτε άλλο από το να προετοιμάσουμε την ‘Αλβανική Εγκυκλοπαίδεια’ μαζί με τους διανοούμενους της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου»

Παρά τη θυελλώδη και δημόσια αντίδραση του αλβανικού στοιχείου στην απόφαση να επανακυκλοφορήσουν οι Σλάβοι τη λεγόμενη ‘Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια’, οι εκδότες δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει απόφαση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εξάλλου ο συντάκτης της ‘Alsat-M’, Μίτκο Μαντζούμκοφ, ,πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι η απόφαση για την κυκλοφορία της Εγκυκλοπαίδειας είναι οριστική αλλά απαιτείται ένας συμβιβασμός μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων στην παλιά έκδοση της, προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα.



Άρθρο: «Албанските интелектуалци против враќање на енциклопедијата» ‘Alsat-M’ 15/12/2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος