‘Утрински весник’:«Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προεκλογικό ατού του Γκρουέφσκι»




Λεζάντα: Ο Μπούτσκοφσκι φαντάζεται τον πρωθυπουργό να ζωγραφίζεται με το μεγαλοπρεπές μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σκαρφαλωμένο στο Βουκεφάλα.


Δεκέμβριος 29, 2010.


«Θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στο κράτος, ο Νίκολα Γκρουέφκσι, με την τοποθέτηση του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, του σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο Μπούτσκοφσκι είναι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν της ‘βασιλείας’ του.

«Είναι προφανής η μεγαλομανία του πρωθυπουργού που θέλει και τα κτίρια της πλατείας να δείχνουν μεγαλοπρεπή όπως το νέο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σίγουρα θα βάλει και …φωτογραφία από αυτά στο ψηφοδέλτιό του στις κάλπες.

Νομίζω πως προγραμματίζονται αυτές- οι εκλογές- μετά την απογραφή του Απριλίου, ίσως ακόμη και τον Ιούνιο», προβλέπει ο Μπούτσκοφσκι.

Δεν παραλείπει να συγκρίνει τον Νίκολα Γκρουέφσκι με τον μέντορά του, πρώην πρωθυπουργό, Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι. «Και ο Γκεοργκιέφσκι πριν από τις εκλογές του 2002 έκανε στομφώδεις δηλώσεις για την ερχόμενη νέα χιλιετία αλλά …έχασε τις εκλογές», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κυβερνητική δέσμευση αποτελεί η αποπεράτωση του έργου «Σκόπια 2014» - λιοντάρια, μνημεία, αγάλματα, τρούλοι, γέφυρες, μουσεία, αρχεία, Φιλαρμονική, διοικητικά κτίρια… Οι περισσότερες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ήδη οικοδομούνται… Μερικά βρίσκονται στη μέση, μερικά βρίσκονται στο τελειωτικό στάδιο των σχεδίων.

Η ένταση που υπάρχει προκειμένου να χτιστούν όλα αυτά τα κτίρια, σχολιάζονται από την πολιτικό αναλυτή, Αλβέρτο Μούσλιου, ως ένδειξη ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το κανονικό έτος διεξαγωγής τους που είναι το 2012.

«Προεκλογικό ατού του Γκρουέφσκι είναι αυτά τα κτίρια. Αλλά μια τέτοια αντιπαραγωγική πολιτική θα του γυρίσει ως μπούμερανγκ.

Είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν οι πολίτες αυτής της χώρας πεθαίνουν από την πείνα δεν θα ‘χορτάσουν’ με τα ‘ωραία κτίρια’. Στην επόμενη περίοδο υπάρχει μια μικρή ελπίδα βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εισροή ξένων επενδύσεων που, ίσως, θα αυξήσουν το ΑΕΠ», δήλωσε ο Μούσλιου.

---

Άρθρο: «„Скопје 2014“ изборен адут на Груевски»

Δημοσίευση: Утрински весник, 29.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος