Ο Τάντιτς θα επισκεφθεί σύντομα την Αλβανία

Δεκέμβριος 11, 2010.

Η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας Έντιθ Χάρτζι επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα. Η Χάρτζι είπε ότι οι δύο χώρες εισέρχονται σε νέα φάση.

«Το Βελιγράδι αλλάζει, δεν είναι η Σερβία του Μιλόσεβιτς, είναι μια χώρα που κινείται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των τεχνικών συνομιλιών με το Κοσσυφοπέδιο» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός .





Δ. Δρούτσας: η Σερβία μέχρι το 2018 θα είναι μέλος της Ε.Ε.

Δεκέμβριος 11, 2010.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας στην περιφερειακή υπουργική διάσκεψη της Σόφιας, είπε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει μέχρι το 2014 να διαμορφώσουν ένα ακριβές ενταξιακό πλαίσιο για την ΕΕ.

Συνομιλώντας ο Δρούτσας με το Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε ότι η Σερβία μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης μέχρι το 2018.

Εκτός από τον Γέρεμιτς και το Δρούτσα, στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ.

Στη συνεδρίαση της Σόφιας συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και άλλα θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Το Κοσσυφοπέδιο μετά τις εκλογές αρχίζει διάλογο με Σερβία

Δεκέμβριος 11, 2010.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι αναμένει ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου ( διεξάγονται αύριο Κυριακή).

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου , μετα την εκλογική διαδικασία, θα αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

Ο Βέστερβέλε προέτρεψε τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής μειονότητας, να συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές , ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμά τους





Πηγή: Р.С.Европа

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος