Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεκτή η έκθεση του Dick Marty για εμπόριο οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο

Δεκέμβριος 17, 2010.

Παρίσι.
Η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη στο Παρίσι, ένα σχέδιο ψηφίσματος που βασίζεται στην έκθεση του Dick Marty, σχετικά με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κοινοβουλευτική Συνέλευση αποφάσισε το θέμα αυτό να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στη Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Δεκαεπτά βουλευτές τον Απρίλιο του 2008 υπέγραψαν το αίτημα ενός ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για διερεύνηση των καταγγελιών που αναφέρονταν στο βιβλίο της πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο και μεταμόσχευσή τους στο ‘κίτρινο σπίτι’ στη βόρεια Αλβανία.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος, κατά την περίοδο, αμέσως μετά την ένοπλη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου, πριν οι διεθνείς δυνάμεις αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής, ορισμένοι κρατούμενοι, κυρίως σερβικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο που βρίσκονταν σε αλβανικό έδαφος, κοντά στο Kruje.

Η έκθεση του Dick Marty είναι το αποτέλεσμα μιας διετούς ενδελεχούς έρευνας. Εκτός των άλλων, λέγεται ότι ο Χασίμ Θάτσι, ήταν το ‘αφεντικό’ του δικτύου, το οποίο δίκτυο ξεκίνησε τις εγκληματικές δραστηριότητες πριν από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και διατηρήθηκε αργότερα έχοντας ισχυρή επιρροή στις τοπικές αρχές. Επιπρόσθετα ο Θάτσι, δηλαδή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, είχε, σύμφωνα με την έκθεση, τον έλεγχο διακίνησης της ηρωίνης στο Κοσσυφοπέδιο κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στο σχέδιο ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις αρχές της Σερβίας και τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου, να δημιουργήσουν νομικούς μηχανισμούς ώστε να συνεργαστούν προκειμένου να μελετηθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και μετά το πέρας του πολέμου, για την τιμωρία των δραστών.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, αμέσως μετά την απόφαση του Σ. τ. Ε. δήλωσε ότι η έκθεση Martin αποτελεί ‘ηθική δοκιμασία’ για τη διεθνή κοινότητα.

--

Τίτλος άρθρου: «Prihvaćen izveštaj Dika Martina»

Δημοσίευση: Beta Press- 16.12.2010

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος