Σκόπια: Οι Αλβανοί θεωρούν απαράδεκτο τον όρο «Slavomakedonija»

Δεκέμβριος 21, 2010.

Η διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, λόγω του ότι το αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν είναι πάντοτε σε θέση να καθησυχάζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Αλβανών που βλέπουν ότι η χώρα απομακρύνεται ολοένα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμετί, προς τον συνεργαζόμενο, του κυβερνητικού συνασπισμού, Νίκολα Γκρουέφσκι, στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στη συνάντηση των δύο αρχηγών, ο Αχμέτι έκανε απολύτως σαφές ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, δεν έχει πολιτικό ορίζοντα και πως ολοένα και περισσότεροι οπαδοί του, πιστεύουν πως δεν πρέπει να τίθενται τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κράτους και δεν μπορούν να συμβιβαστούν στην ιδέα αυτήν.

Επιπρόσθετα πρόσθεσε ότι το DUI δεν επιδιώκει να θέσει ημερομηνίες και τελεσίγραφο για την επίλυση της διαφοράς αλλά να τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση η επίσπευση της λύσης στο όνομα του κράτους.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του αλβανικού κόμματος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα „Време“ ότι οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα συχνές συναντήσεις και ότι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, σε αυτές, ήταν το όνομα της χώρας.

«Ο Αχμέτι είναι ανοικτός προς τον Πρωθυπουργό και τον υποστηρίζει στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα, αλλά στο αλβανικό σώμα υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί εξαιτίας του ονόματος βρίσκεται σε ομηρία το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας. Πάντως ο Αχμέτι τόνισε στον πρωθυπουργό ότι έχει την υποχρέωση να επιλύσει το ζήτημα αυτό, αφού έχει την υποστήριξη όλων των πολιτών της πΓΔΜ, στων σλαβομακεδόνων και των αλβανοφώνων», είπε ο αξιωματούχος του DUI.

To DUI ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τίποτε στο να δεχθεί ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν όπως ‘Βόρεια’ ή Άνω Μακεδονία’ αλλά οι Αλβανοί θεωρούν απαράδεκτο τον όρο «Slavomakedonija».

Το κόμμα του Αχμέτι κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει και είναι έτοιμο να καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης στο ζήτημα αυτό.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωσε χθες, ότι πρόκειται για θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, η διαφωνία για το όνομα, και οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική θέση.

«Η εθνική συναίνεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι η διαφορά που υπάρχει με την Ελλάδα είναι αρκετά πολύπλοκη. Η διαφορά χρησιμοποιείται συχνά και καταχρηστικά, στα πλαίσια πολιτικών επιδιώξεων, με στόχο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών οφελών. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι, του DUI, στην περίπτωση αυτή είναι συνεπείς στις απόψεις και στις θέσεις τους και στη σαφή κατεύθυνση ότι η πΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει το διάλογο για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», τόνισε ο Μιλοσόσκι.

--

Τίτλος άρθρου: «Албанците го брзаат Груевски за ЕУ и за НАТО»


Δημοσίευση: Време, 21.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος