Έρευνα Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει UCK και Χασίμ Θάτσι για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Δεκέμβριος 15, 2010.



Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Εγκλημάτων Πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς, δήλωσε την Τετάρτη (σήμερα) ότι η σερβική έρευνα της ποινικής δίωξης για διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο οδήγησε σε ένα τμήμα του νεοεκλεγέντα πολιτικού και πρώην μέλους του UCK, του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

« Ένα τμήμα της έρευνάς, μας έχει οδηγήσει στους αρχηγούς του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (OVK ή UCK) και στον Χασίμ Θάτσι», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Βέκαριτς, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση της έρευνας του Dick Marty που γίνεται στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ωστόσο απέφυγε να κατηγορήσει ανοικτά τον Θάτσι καθορίζοντας τα εγκλήματα αυτά ως του παρελθόντος με τα οποία δεν επιχειρείται η πολιτικοποίηση της υπόθεσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Σέρβος Εισαγγελέας, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Beta.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας καθόρισε ως εντελώς αβάσιμη την έκθεση του μέλους της

κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Dick Marty, η οποία έκθεση συνδέει το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου και τον ίδιο τον Χασίμ Θάτσι, με το έγκλημα και την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων την εποχή του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, όπως δημοσιεύει σήμερα η αλβανική ‘Gazeta 55’.

Σύμφωνα με τον Μπερίσα «η έκθεση αυτή δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό περιστατικό, σε αποδείξεις ή σε πραγματικά στοιχεία που να κάνουν σαφή την καταγγελία αυτή, που αποτελεί μια κατάφωρη κατάχρηση της εξουσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον Γενικό Διευθυντή των Δημοκρατικών και Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Jean Louis Laurens.



Πηγές: σερβικό Beta - αλβανική Gazeta 55



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος