Σκόπια: πάνω από 18 χιλιάδες παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο


Ιανουάριος 10, 2011.

Πάνω από 18 χιλιάδες παιδιά δεν παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους εκπαίδευσης στην πΓΔΜ, αν και η εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν από την πρώτη παιδική πρεσβεία στο κόσμο ‘Megjasi’, που εδρεύει στα Σκόπια, χαρακτηρίζει τα στοιχεία αυτά ανησυχητικά και διευκρινίζει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνει σχολείο είναι Ρομ.

Η Megjasi εκτιμά ότι οι τάσεις αυτές πρόκειται να αυξηθούν και υπάρχει έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την μείωση του αριθμού των παιδιών που δεν ακολουθούν τη διαδικασία της διδασκαλίας από την πρώτη δημοτικού.

«Επί χρόνια οι δεσμεύσεις των αρμόδιων οργάνων είναι απλά θεωρητικές. Έχουμε κάνει προτάσεις, έχουμε εκδηλώσει τις ανησυχίες μας και προτρέπουμε να παιδιά να μην παραμένουν στο δρόμο αλλά οι προσπάθειες μας έχουν μόνον την θεωρητική υποστήριξη, υπογραμμίζει η πρεσβεία Megjasi.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα μέτρα ισχύουν για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σύμφωνα με το Υπουργείο τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν παροχή δωρεάν βιβλίων, δωρεάν συγκοινωνία, σχέδιο στέγασης των μαθητών, δωρεάν εκπαίδευση και στην υποχρεωτική και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία του για τα παιδιά που δεν ακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το 91 τοις εκατό των παιδιών Ρομά, αρχίζουν το δημοτικό σχολείο σε ηλικία επτά ετών αλλά στα δέκα τους χρόνια εγκαταλείπουν το σχολείο.

--

Τίτλος: «Mbi 18 mijë fëmijë jashtë bankave shkollore»
Δημοσίευση: Botasot, 10.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος