Βουλγαρικό Κοινοβούλιο: Ανάκληση κατασκόπων- 35 πρεσβευτών και διπλωματών

Ιανουάριος 14, 2011.

Σόφια.

Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ζήτησε την ανάκληση 35 πρεσβευτών τον περασμένο μήνα, αφού μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής εποχής της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει το ‘Focus’, το οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων - AFP, «το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ανακαλεί τους πρεσβευτές που εργάστηκαν για την ασφάλεια του κράτους επί κομμουνιστικού καθεστώτος και τους αποσύρει, οικειοθελώς, από τις θέσεις τους στο εξωτερικό, για να μειωθεί η αρνητική εικόνα της Βουλγαρίας».

Μάλιστα, η σχετική απόφαση ετέθη σε ψηφοφορία στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε με 152 ψήφους υπέρ και 33 κατά.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει, ήδη, από τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ να επικυρώσει την απόφαση στην οποία σημειώνονται 35 πρέσβεις, 8 Γενικοί Πρόξενοι και 4 των ειδικών επιτροπών, για τους οποίους έχουν στοιχεία ότι λειτουργούσαν ως κατάσκοποι.

Οι αναφερόμενοι πρεσβευτές είναι διαπιστευμένοι σε 13 από τα 26 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης σε Μόσχα, Πεκίνο και Τόκιο καθώς επίσης και υπάλληλοι (των βουλγαρικών διπλωματικών αποστολών) στα Ηνωμένα Έθνη, τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.

--

Τίτλος άρθρου: «Български депутати искат оттеглянето на 35 дипломати с шпионско минало»

Δημοσίευση: Информационна Агенция "Фокус", 14.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος