«Ο Γκρουέφσκι άλλαξε στυλ»…

Ιανουάριος 5, 2011.


Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμτις θα προτείνει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς, προκειμένου τα δύο μέρη να έρθουν σε συμφωνία, ωστόσο, δεν θα καθορίζει κάποιο φάσμα χρήσης της ονομασίας αυτής.

‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ και ‘Μακεδονία του Βαρδάρη’ είναι οι ονομασίες που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοινώθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ειδικών αντιπροσώπων των δύο χωρών με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα, προκειμένου, να δημιουργηθεί ένα δυναμικό και γόνιμο έδαφος για την επίλυση του προβλήματος.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο κ. Νίμιτς θα προτείνει μια συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς να καθορίζει την έκταση της χρήσης της, αφήνοντας το ζήτημα αυτό σε επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι.

Τις τελευταίες ημέρες επισημαίνουν για την αλλαγή του ύφους της επικοινωνίας της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών τα ερμηνεύουν ως δημιουργία φιλικού κλίματος που εκδηλώνει την προθυμία για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

--

Τίτλος άρθρου: «Грција: Груевски го промени стилот»

Δημοσίευση: Кирилица, 5.1.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος