Στρασβούργο: Αίρονται οι ενστάσεις για τη σκοπιανή μειονότητα στη Βουλγαρία


Ιανουάριος 27, 2011.



Η Σκοπιανή τηλεόραση ‘Sitel’ αναφέρει, σήμερα, ώς κύριο θέμα – πέρα από αυτό που γράφουμε εμείς ως τίτλο- ότι το :

«Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα»
και συνεχίζει, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά στην αναφορά της Ελλάδας :

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι πρώτες στον κατάλογο των χωρών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εννέα χώρες έλαβαν την τελική προειδοποίηση για καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

«Εντονότερη ήταν η κριτική για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Πρόσθετες πιέσεις θα δημιουργήσει με το νέο ψήφισμα που εγκρίθηκε, χθες, το οποίο προβλέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς όλες τις χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν  να συνέλθει το Συμβούλιο της Ευρώπης και πριν από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε ο Αλεξαντάρ Νικολόβσκι, μέλος της σκοπιανής αντιπροσωπείας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκθεση που ετοίμασε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, σχετικά με την οργάνωση OMO Ίλιντεν, δεν καταγράφονται περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άμεση εφαρμογή.

Έτσι, το Στρασβούργο αποφάσισε να άρει τις ενστάσεις για τη Βουλγαρία, αφού σύμφωνα με την έκθεση δεν καταγράφονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως βασανιστήρια ή θάνατος.

«Αυτές οι περιπτώσεις, ωστόσο δεν κλείνουν το θέμα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Thomas Hamemberg, ο οποίος προτρέπει με σαφήνεια η Βουλγαρία να εφαρμόσει τις αποφάσεις σχετικά με τα δικαιώματα της μειονότητας», όπως είπε ο Αλεξαντάρ Νικολόβσκι, μέλος της σκοπιανής αντιπροσωπείας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Η επιτροπή των Υπουργών θεωρεί το θέμα της περίπτωσης του OMO Ίλιντεν Πιρίν, ως λυμένο – αν και το κόμμα των Σκοπιανών της Βουλγαρίας δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί ως τέτοιο.

--

(Σημείωση συντάκτη: Δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε την επισήμανση  για την Ελλάδα, στο ανωτέρω δημοσίευμα, αφού δεν αναφέρει τίποτε για αυτήν, όπως, άλλωστε διαπιστώσαμε και στο σχετικό βίντεο του καναλιού. Εκτός, βέβαια, αν η αναφορά  αυτή, στοχεύει στη δημιουργία σύγχισης, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και προπαγάνδας, σύμφωνα με το πνεύμα του Γκρουέφσκι, αφού το κανάλι 'Sitel'είναι άκρως φιλοκυβερνητικό.)



--

Τίτλος : «Советот на Европа ги предупреди Бугарија и Грција за почитување на човековите права»

Άντληση: Sitel, 27.1.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος