Η Ευρώπη δεν εμπιστεύεται το Βούλγαρο Πρωθυπουργό

Ιανουάριος 27, 2011.

Με τίτλο η βουλγαρική εφημερίδα ‘Σέγκα’ «Ψήφο μη εμπιστοσύνης της Ευρώπης στον Μπορίσοφ» και με υπότιτλο ‘ενισχύεται η υποψία ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί το Οργανωμένο Έγκλημα», αναφέρεται στην άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών να δεχθούν τη Βουλγαρία στις χώρες της συνθήκης ‘Σένγκεν’.

«Χτύπημα πισώπλατα δέχθηκε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, την ίδια μέρα που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Η Γαλλία και η Γερμανία επανέλαβαν ότι δεν τον εμπιστεύονται και δεν τον θέλουν στον χωρίς σύνορα κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Σύμφωνα με το Παρίσι, η κυβέρνηση Μπορίσοφ δεν μπορεί να κρατήσει μυστικά αφού υπάρχει, έντονα, ο φόβος ότι θα τα διακοινώσει στα μέλη του Οργανωμένου Εγκλήματος, και το Βερολίνο, επίσης, αναφέρει ότι ο Μπορίσοφ ανέχεται μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Laurent Vokil, επισκεπτόμενος το Ελσίνκι δήλωσε στους δημοσιογράφους, κάτι το οποίο είχε διακοινώσει και στις 23 Δεκεμβρίου 2010 στην εφημερίδα ‘Le Figaro’: ‘ Η συνθήκη Σένγκεν λειτουργεί αξιοποιώντας μια υπερευαίσθητη βάση δεδομένων. Αν αυτή πέσει στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος θα σημάνει πλήρης αποτυχία του συστήματός για τη ευρωπαϊκή ασφάλεια και την άμυνα».

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Mezier, επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη προς τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο της ΕΕ, την αναφορά του Γάλλου υπουργού Brice Hortefeux, της 21ης Δεκεμβρίου για «έλλειψη επαρκούς νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος ασφαλείας και δικαιοσύνης στη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα και η ανησυχία μας για την πρόσβαση του Οργανωμένου Εγκλήματος στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας είναι υπαρκτή».

Και το βουλγαρικό άρθρο θα καταλήξει:

«Ο Μπορίσοφ πιέζεται καθημερινά να αποδείξει την αθωότητά του, προσέχει κάθε του λέξη και κάθε χειρονομία.

Διαφαίνεται ότι έχει δύο επιλογές που μπορεί να ακολουθήσει.

Η μία είναι να χτυπήσει δυνατά το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά, χωρίς να εκτιμήσει πόσο ακριβά θα του ‘στοιχίσει αυτό το σπόρ’.

Η άλλη επιλογή του είναι να …μιμηθεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, να γίνει αυταρχικός και να επιβάλλει με την ισχύ του τις αλλαγές στις δομές της εξουσίας, και στις επιφανειακές αλλά και στις υπόγειες, αλλά και αυτό θα έχει το οικονομικό κόστος του».

--

Τίτλος άρθρου: «Европа гласува недоверие на Борисов»

Δημοσίευση: СЕГА , 27.1.2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος