Συμβούλιο της Ευρώπης: Νέα εγκλήματα κατά μαρτύρων στο Κοσσυφοπέδιο


Ιανουάριος 6, 2011.

Πρίστινα.

Στη χειμερινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός από την έκθεση του Εισηγητή του Σ.τ.Ε. Dick Marty, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, θα παρουσιαστεί και μία άλλη έκθεση.

Ο Εισηγητής του Σ.τ.Ε, κ. Jean-Charles Gardetto, έχει ετοιμάσει μία έκθεση σχετικά με την προστασία των μαρτύρων για τα εγκλήματα πολέμου.

Η έκθεση αναφέρει ότι  δολοφονούνται μάρτυρες οι οποίοι καταθέτουν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και συνιστάται η επείγουσα φιλοξενία των ζώντων μαρτύρων στο εξωτερικό– η έκθεση δημοσιεύθηκε, μάλιστα, και στα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου-

Αντικείμενο της έκθεσης είναι η γενικότερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Τα πιο αρνητικά στοιχεία για την περιοχή αυτή αφορούν το Κοσσυφοπέδιο.

«Δεν υπάρχει νόμος για την προστασία των μαρτύρων στο Κοσσυφοπέδιο. Γίνεται μια προσπάθεια προστασίας τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις οι μάρτυρες καταθέτουν ανώνυμα. Όμως, όπως έγινε άλλωστε, σαφές προς τους δημοσιογράφους που διενεργούν έρευνες, τα μέτρα που υπάρχουν εκεί είναι άχρηστα και όταν οι μάρτυρες καταθέσουν κάτι, γίνονται γνωστοί σε όλον τον περίγυρό τους. Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες προσδιορίζονται από την υπεράσπιση, ως τέτοιοι, όταν παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία και όχι οι άλλοι που κάνουν ανώνυμες καταγγελίες», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον η νέα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο δηλώνει ότι «Οι μάρτυρες θεωρούνται προδότες από την κοινότητά τους καθώς και η προσκόμιση από αυτούς αποδεικτικών στοιχείων. Αυτό είναι ένα γεγονός που αποθαρρύνει τους μάρτυρες να υποβάλλουν τις μαρτυρίες τους. Ακόμη, πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να καταθέσουν σε ποινικές υποθέσεις».

«Επιπρόσθετα, όταν ένας μάρτυρας αποφασίσει να μιλήσει στην πραγματικότητα το κάνει για εκδίκηση. Μπορεί όμως για αυτή την ενέργειά του να χάσει τη θέση του στην εργασίας, ή στη χειρότερη περίπτωση να δολοφονηθεί».

Αυτό αποδεικνύεται από τη δίκη του Ραμούς Χαραντινάι, πρώην ηγέτη του UCK, όπου απείχαν οι μάρτυρες από τη δίκη.

«Ένας μάρτυρας δολοφονήθηκε και ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά έξω από ένα κατάστημα στις 10 Οκτωβρίου του 2005, όταν συμφώνησε να καταθέσει για τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Τα στοιχεία του άνδρα αυτού τα δημοσίευσε μια τοπική εφημερίδα, με αποτέλεσμα ο μάρτυρας που επέζησε της επίθεσης να μην παραστείς το δικαστήριο».

Η συζήτηση για τη νέα έκθεση στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γίνει, μάλλον, στις 26 Ιανουαρίου 2011.

--

Τίτλος: «Krimet e luftës, KiE raport të ri: Në Kosovë vriten dëshmitarët»
Δημοσίευση: Balkanweb, 5.1.2011.

Video στα αλβανικά: κλικ




Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος