Μπερίσα: Η ελιά είναι η βασίλισσα των δένδρων…



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας διαβεβαίωσε την επιδότηση των αγροτών για φύτευση δένδρων ελιάς, καρυδιάς και ροδιάς.
Ιανουάριος 12, 2011.

Είχαμε γράψει και παλαιότερα για την επιμονή του πρωθυπουργού της Αλβανίας να γεμίσει τη χώρα του με ελαιόδεντρα. Το είχαμε λάβει ως πολιτικό τρυκ. Τώρα επανέρχεται…

Τίρανα. (abcnews)
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην ανοικτή συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στην ελαιοπαραγωγή και στην στροφή που πρέπει να κάνουν οι αγρότες στην φύτευση ελαιόδεντρων, καρυδιών, ροδιών, φουντουκιών και άλλων κωνοφόρων.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μίλησε για τη σημασία της καλλιέργειας αυτών των οπωροφόρων δέντρων αλλά και για το σύνολο του κυβερνητικού έργου.

«Τα ελαιόδεντρα θα επιδοτηθούν, ώστε να φυτευτούν όλες οι ποικιλίες οι οποίες αναπτύσσονται στην Αλβανία.
"Σύμφωνα με τις στατιστικές η φύτευση ελαιοδέντρων είναι μια επιτυχής διαδικασία αφού από το σύνολο των 4,8 εκατομμυρίων δέντρων που υπάρχουν σήμερα θα φθάσουμε στα 10 εκατομμύρια, με τις ρίζες που φυτεύτηκαν και ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει την αλβανική ζήτηση. Ο κυβερνητικός στόχος, πάντως, είναι να φυτευτούν άλλα 20 εκατομμύρια ελαιόδεντρα μέσα σε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Μπερίσα είπε ότι έχει πάθος με την ελιά, το δέντρο το οποίο καθορίζει ως "βασίλισσα των οπωροφόρων".

Ο αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να γίνει γνωστό στους σπουδαστές και μαθητές η σημασία του ελαιόδεντρου, ώστε να συνδράμουν στο συνολικό έργο της δεντροφύτευσης. Τόνισε, μάλιστα, οι ίδιοι οι σπουδαστές σε όλα τα σχολεία, να φυτέψουν ελιές και άλλα κωνοφόρα, ανάλογα με την περιοχή τους.

Χαρακτήρισε, ακόμη, το έργο της φύτευσης ελαιόδεντρων ως έργο πολύ σημαντικής εθνικής σημασίας.
--
Τίτλος άρθρου: «Berisha: Ulliri mbreti i pemëve, projekti më i suksesshëm»
Δημοσίευση: abcnews.al, 12.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος