Βουκουρέστι: Υπέρογκοι φόροι ,μειώσεις μισθών και σύγκριση με…Ελλάδα

Το ΔΝΤ επιβάλλει φορομπιχτική πολιτική  που δημιουργεί αγανάκτηση στα λαϊκά στρώματα της ρουμανικής κοινωνίας
Ιανουάριος 16, 2011.

«Αν έχετε περισσότερα από ένα σπίτια στο Βουκουρέστι, είστε μεταξύ αυτών που θα τα ακουμπήσουν αδρά. Για το δεύτερο σπίτι ο φόρος ανεβαίνει στο 65% και το τρίτο σπίτι φορολογείται κατά 150%.

Όσοι έχουν πάνω από πέντε κατοικίες θα πληρώσουν φόρο τέσσερις φορές περισσσότερο από ότι πλήρωναν μέχρι τώρα.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.

Αν έχετε δύο διαμερίσματα θα πληρώσετε για το πρώτο 94 λέι και 155 για το δεύτερο ( 1 ευρώ= 4,27 λέι ή 1 λέι =0,23 €).

Και τα αυτοκίνητα υπόκεινται σε υψηλότερη φορολογία αυτό το έτος, η οποία διακυμαίνεται ανάλογα με τις πόλεις που είναι καταγεγραμμένα. Μεγάλη φορολογία θα έχουν αυτά που έχουν κυβισμό πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά.

Για τα αυτοκίνητα με κυβισμό μεταξύ 2001 και 2600 κυβικά εκατοστά, η αύξηση φόρου θα κυμανθεί από 36 έως 72 λέι. Από 2601 έως και 3000 κυβικά εκατοστά η ελάχιστη πληρωμή φόρου είναι 1872 λέι. Αυτοί που έχουν τα αυτοκίνητα με μεγαλύτερα κυβικά θα πληρώσυν τουλάχιστον 2,175 λεί.

Οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου οι οποίοι θα καταβάλλουν το συνολικό ποσό των φόρων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 θα έχουν έκπτωση τουλάχιστον 10%.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκεται και η Ελλάδα

Η Ρουμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά το 2010. Περισσότερο επλήγησαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Μειώθηκαν κάτω από 30 τοις εκατό.

Η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αύξηση κατά 8%. Στη συνέχεια στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα το τελευταίο έτος, αλλά ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 5,5 %.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο σε μία χώρα έγινε μείωση του κατώτατου μισθού. Και αυτή είναι η Ρουμανία! Τα έσοδά μας ήταν χαμηλότερα κατά 5% σε σύγκριση με αυτά του 2009.

Αυτοί που επλήγησαν από την ύφεση ήταν οι υπάλληλοι του κράτους. Εκτός από την υποτίμηση του νομίσματος, τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΦΠΑ, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα επλήγησαν και με περικοπές μισθών κατά 25%, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση Μποκ.

Κατά το 2010 οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν περισσότερο από 30%. Λιγότερα χρήματα έλαβαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται στη ‘μαύρη λίστα’ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των μισθών.

Τα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με αυτά του 2009.

--

Τίτλοι άρθρων: «Bucuresti: Impozite exorbitante, pe case si masini. Vezi noile taxele!»
και
«Romania, singurul stat din UE in care salariul minim a scazut in 2010»
Δημοσίευση: (Romanian) Antena 1, 15.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος