Γκρουέφσκι : Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το όνομα


Ιανουάριος 22, 2011.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στο τέλος του μήνα θα συντονιστούν ενόψει της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η θέση της ηγεσίας του κράτους για το όνομα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσι είπε τα εξής :

«Η θέση μας για το θέμα αυτό είναι καθορισμένη τόσο από τα προγράμματά μας, όσο από το κόμμα και από την κυβέρνηση. Μπορείτε να διαβάσετε αν θέλετε για το ζήτημα αυτό στη σελίδα 146 του κομματικού προγράμματός μας».

Ο Γκρουέφσκι τόνισε, ακόμη, ότι η θέση του κόμματος είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο σύνταγμα προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

»Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις που θα υπονομεύσουν την εθνική «μακεδονική» ταυτότητα, το «μακεδονικό» έθνος και τη «μακεδονική» γλώσσα.

»Το VMRO-DPMNE είναι ένα υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα και δεν θα επιτρέψει να επιτευχθεί κάποια λύση ή ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα που θα γίνει από μεμονωμένους πολιτικούς. Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα καταφύγει στους πολίτες μέσω ενός δημοψηφίσματος στο οποίο η πλειονότητα θα αποφανθεί για τη λύση στο όνομα»

«Το όνομα της χώρας είναι ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, είναι μια συμφωνημένη θέση από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κράτους» δήλωσε ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρησιακό σχέδιο για την επίλυση της διαφοράς.

Πηγές της τηλεόρασης Α1 υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές πιθανόν θα ανοίξουν συζήτηση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου, οπότε μάλλον θα ενταθεί ο σκοπιανό-ελληνικός διάλογος.

Μια νέα πιθανή πρόταση του Νίμιτς θα ήταν το Σεπτέμβριο, ωστόσο και ο ίδιος αναμένει την ετυμηγορία στις καταθέσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

--

Τίτλος άρθρου: «Иванов, Груевски и Наумовски, раштиман оркестар за спорот со името»
Δημοσίευση: А1 Телевизија, 22.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος