«Η σκιά της διαφθοράς καλύπτει τα δυτικά βαλκάνια»

Ιανουάριος 10, 2011.

«Τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, εάν προσβλέπουν σε ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο γνωστός εγκληματολόγος Misha Glenny.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press o Glenny, υποστηρίζει ότι οι χώρες της της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους της διαφθοράς.

«Για πολλά χρόνια το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά αντιμετωπίζεται χαλαρά και αυτό είναι ένα γεγονός που παρεμποδίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη των χωρών αυτών», σημειώνεται στο άρθρο του.

Ο αρθογράφος, ωστόσο, εκτιμά ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει η ΕΕ για τις χώρες της περιοχής στις οποίες επιβάλει να θεσπίσουν νέους νόμους.

«Η ικανοποίηση των όρων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως είναι δύσκολη για την Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, γιατί καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά» τονίζει ο Γκλένι.

--

Τίτλος: «Glenny: Hija e korrupsionit ndjek Ballkanin»
Δημοσίευση: Top Channel, 10.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος