Αλβανία: Οικονομικό σκάνδαλο ‘έφαγε’ τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ιανουάριος 14, 2011.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Αλβανίας και υπουργός Οικονομίας Εμπορίου και Ενέργειας, Ιλίρ Μέτα (φωτό), παραιτήθηκε σήμερα, από τις δύο θέσεις που κατείχε, μετά την υποψία ότι έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο.

Μια κρυφή κάμερα η οποία κατέγραψε τον αλβανό υπουργό να διαπραγματεύεται μια συμφωνία – εκτός της προσφοράς- ύψους 700.000 ευρώ,  το βίντεο μεταδόθηκε πριν από μερικές ημέρες από έναν τοπικό σταθμό.

Το οικονομικό αυτό σκάνδαλο συγκλόνισε την αλβανική κοινή γνώμη και κατόπιν πίεσης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο Μέτα αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση (Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI) , από το οποίο προέρχεται ο Μέτα, πρότεινε τρία ονόματα στον πρωθυπουργό για την αντικατάστασή του για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα.

Ως αναπληρωτής πρωθυπουργός ορίστηκε ο μέχρι τώρα υπουργός Εξωτερικών, Edmond Haxhinasto. Το LSI πρότεινε για το υπουργείο Οικονομίας τον Νασίρ Νάτσο ενώ από τις τάξεις του σοσιαλιστικού κόμματος (SP) προτάθηκε ο Βαγγέλης Τάβος για αντιπρόεδρος της Συνέλευσης.

Ο Ιλίρ Μέτα στις δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπερίσα για την παραίτησή του από τα κυβερνητικά καθήκοντα, για να εμφανιστεί ως απλός πολίτης ενώπιον του νόμου, ώστε να αναφανεί η αλήθεια για την υπόθεση που κατηγορήθηκε.

--

Πηγές: Balkan Web, Gazeta Start, Top Channel


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος