Βουλγαρία: Έκκληση σε κατασκόπους- πρέσβεις να μην αποχωρήσουν από τις θέσεις τους

Ιανουάριος 16, 2011.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Σεργκέι Στανίσεφ, Ιβάιλο Κάλφιν (φωτό), καλεί μέσω του blog του, τους πρεσβευτές που κατηγορούνται ως συνεργάτες και υπάλληλοι της πρώην κρατικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, να μην παραιτηθούν και να μην αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Πριν από λίγες ημέρες το κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση στην οποία κατονομάζονται 35 πρέσβεις που συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος σύμφωνα με τα αρχεία των υπηρεσιών αυτών.

Τα ονόματα των πρώην κατασκόπων διπλωματών όταν ανακοινώθηκαν από την επιτροπή, προκάλεσαν έντονη αρνητική αντίδραση της κοινωνίας, λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού τους και του γεγονότος ότι ενώ ήταν επικεφαλής των βουλγαρικών διπλωματικών αποστολών στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια κατονομάστηκαν και ως συνεργάτες βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε η Αριστερά στην ανάκληση των κατασκόπων διπλωματών, ενώ η πρόεδρος της Βουλής επέμενε στην παραίτησή τους.

«Η εθνική συνέλευση έχει βρει πάλι έναν τρόπο να σπαταλήσει χρόνο και χρήματα και με άσκοπες πολιτικές ενέργειες μάταια προσπαθεί να δημιουργήσει εναντιώσεις μεταξύ των Βούλγαρων πολιτών.
Αυτό μας φέρνει ενενήντα χρόνια πίσω, όταν άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ασχολούνται με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ασχολείται με συμβούλια εκκαθάρισης, εκδίκησης και πολιτικών διώξεων στο δημοκρατικό χώρο των πρώην κομμουνιστών. Αυτά είναι λάθη και για αυτό είμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη», γράφει στο blog του ο Ιβάιλο Κάλφιν.

Και πιο κάτω θα σημειώσει:

«Το Κοινοβούλιο μέσα σε όλο το μεγαλείο του, καλεί τους 35 Πρέσβεις να παραιτηθούν. Αυτή η απόφαση προκαλεί απογοήτευση και ταπείνωση μιας χώρας! Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιοπρεπείς και εφαρμόζουν το νόμους και το Σύνταγμα. Αντίθετα η Εθνική Συνέλευση δεν δημιουργεί νομικούς κανόνες αλλά επιμένει σε πολιτικές σκοπιμότητες παρακάμπτοντας το νόμο. Και αυτές οι πράξεις γίνονται από το νομοθετικό σώμα!»

Και ο αντιπρόεδρος, της προηγούμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας, καλεί μέσα από το blog του, τους Βούλγαρους πρεσβευτές να μην υποκύψουν στις πιέσεις της κυβέρνησης Μπορίσοφ και να μην παραιτηθούν από τις θέσεις που κατέχουν…

--
Τίτλος : «Ивайло Калфин призова посланиците ченгета да не подават оставки»
Δημοσίευση: mediapool, 16 Януари 2011

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος