Συνελήφθη Τούρκος ‘Φρανκεστάιν’ που δρούσε στο Κοσσυφοπέδιο

Ιανουάριος 12, 2011.

Ο 53χρονος Τούρκος γιατρός Γιουσούφ Σόμνεζ, ο επονομαζόμενος ‘Φρανκεσταίν’, λόγω των παράνομων μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούσε, συνελήφθη κατόπιν διεθνούς εντάλματος της Ιντερπολ, όπως γράφει η εφημερίδα ‘The Guardian’ επικαλούμενη τουρκικές πηγές.

Ο Σόμνεζ κατηγορείται για ενορχήστρωση παράνομου δικτύου διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία πουλούσε σε πλούσιους αγοραστές από Ισραήλ, Τουρκία, Καναδά, Γερμανία και Πολωνία με τιμή κάθε τεμαχίου περί τα 90.000 ευρώ.

Ο Τούρκος ‘Φρανκεστάιν’ κατηγορείται για παράνομες εργασίες που εκτελούσε στο νοσοκομείο ‘Medicus’ της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου αφαιρούσε νεφρά από υγιείς, πάμφτωχους ανθρώπους από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων τα όργανα κατόπιν πουλούσε στη διεθνή παράνομη αγορά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων κανένας τους δεν έλαβε χρήματα από την αφαίρεση των οργάνων τους και δήλωσαν εξαπατημένοι.

Μαζί με τον Τούρκο ‘Φρανκεστάιν’ καταζητείται από την Ίντερπολ και ο ισραηλινός Mose Harel, ο οποίος ήταν συνεργάτης του.

Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο κατηγορούνται ορισμένα πρώην μέλη του UCK, μεταξύ αυτών, και ο νυν πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Ο τελευταίος, αρνήθηκε τα συμπεράσματα του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dick Marty, αλλά ο συντάκτης της έρευνας ισχυρίζεται ότι ο Κοσσοβάρος πολιτικός, πρώην αρχηγός UCK, μετέφερε κρυφά από το Κοσσυφοπέδιο στην βόρεια Αλβανία, Σέρβους και Αλβανούς κρατούμενους και τους οδήγησε σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, σε αγροτικές κατοικίες, όπου τους αφαιρούσαν τα όργανα προκειμένου να τα πουλήσουν σε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίας παράνομων οργάνων.

Η αλβανική κυβέρνηση, επίσης, αρνείται σθεναρά τα αναφερθέντα στην έκθεση του Dick Marty και υποστηρίζει ότι στερούνται αλήθειας ‘καθώς όλοι οι ισχυρισμοί βασίζονται σε φήμες και όχι σε αποδεικτικά στοιχεία’.



Τίτλος άρθρου: «Tурскиот „Франкенштајн“ уапсен за илегалните трансплантации извршувани во Косово»


Δημοσίευση: Sitel, 12.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος