Σερβία: Οι Κινέζοι από τα συντρίμμια του Stealth έφτιαξαν το αόρατο αεροσκάφος τους


Ιανουάριος 24, 2011.

Βελιγράδι.

Οι Κινέζοι ανακάλυψαν το εφεύρημα της μυστικής συνταγής των αμερικανών, που βάσει ενός χρώματος κάνουν τα αεροσκάφη «F-117 Nighthawk"  αόρατα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν το 1999 εναντίον της Σερβίας.

Ένα τέτοιο αεροσκάφος κατερρίφθη από την 250η πυραυλική μονάδα του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανάλυση των συντριμμιών του αεροσκάφους, δημιουργήθηκε από τους κινέζους το αόρατο αεροσκάφος "Chengdu J-20».

Συντρίμμια του αεροσκάφους αυτού, δεν πήραν μόνο ο Κινέζοι από τους χωρικούς της περιοχής όπου κατέπεσε, αλλά και οι Ρώσοι, οι οποίοι μάλιστα αγόρασαν από τους χωρικούς ολόκληρη πτέρυγα του αμερικανικού αεροσκάφους, όπως είπε στη σερβική εφημερίδα Blic ο τότε διοικητής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Τεχνολογίας του Βελιγραδίου, αρμόδιος για τις εκρηκτικές ύλες, Milovan Azdejković.

Θραύσματα, τα οποία είχαν καεί από το πυραυλικό κτύπημα, πήραν ως ενθύμιο οι κάτοικοι των γύρω χωριών από 20 έως 50 κομμάτια, ενώ οι Ρομά της περιοχής βρήκαν ένα καλό αντικείμενο για να το πουλήσουν ως χάλυβα.

Πως οι Κινέζοι μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-117 γίνονται αόρατα από το ιδιαίτερο χρώμα τους, η σύσταση του οποίου έχει ως στόχο την απορρόφηση της ακτινοβολίας των ραντάρ και την διασκόρπισή της σε πολλές κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες αυτές βγήκαν από τις μυστικές κινεζικές υπηρεσίες και την εκμετάλλευση- ανάλυση, που έκαναν στο αμερικανικό αεροσκάφος Στέλθ που συντρίφτηκε στην περιοχή του Budjanovci.

«Είμαι βέβαιος ότι την εποχή εκείνη οι Κινέζοι αγόρασαν τα εξαρτήματα του αμερικανικού Stealth. Έτσι έμαθαν τις δυνατότητες του χρώματος με το οποίοι ήταν βαμμένο, ώστε να γίνεται αόρατο από τα ραντάρ», είπε στην Blic ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ζόραν Κουσόβατς της ομάδας πληροφοριών “Džejn”.
Επιπρόσθετα ο Κουσόβατς εξήγησε ότι η τεχνολογία Stealth απεικονίζει τις άκρως απόρρητες πληροφορίες που το συνοδεύουν στην παραγωγή του. Δήλωσε ακόμη ότι οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν σε μια τεχνολογία που εφαρμόστηκε στην δεκαετία του 1980 και του 1990. Εντούτοις το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη έφερε χρώμα της δεκαετίας του ’60.

Παρόλο που η ανάπτυξη της τεχνολογίας της κινεζικής στρατιωτικής μηχανής υστερεί σε αυτήν των αμερικανών, δεν παύει η άνοδος της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας να ανησυχεί σοβαρά τις ΗΠΑ.

--

Πηγές: Σερβική εφημερίδα Blic στο άρθρο: «Kinezi formulu za stelt otkrili sa farbe srušenog aviona F-117» και «China used downed US fighter to develop first stealth jet» της Dailymail.
Δημοσίευση: Blic, 24.1.2011- Daily Mail, 24.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος