Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ-Ισραήλ συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του ιού Stuxnet


Ιανουάριος 16, 2011. (Reuters)

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ συνεργάστηκαν από κοινού για την δημιουργία του ιού Stuxnet, που θα σαμποτάρει το ιρανικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Το Ισραήλ επί δύο χρόνια μελετά τη δημιουργία του ιού αυτού, στο αυστηρά φυλασσόμενο πυρηνικό συγκρότημα Ντίμονα στην έρημο Νέγκεβ, που έχει ενταχθεί στο ισραηλινό πυρηνικό προγραμματισμό, σύμφωνα με την αναφερόμενη εφημερίδα η οποία επικαλείται στρατιωτικές πηγές καθώς και εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών.

«Για τη δημιουργία του ιού είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον τύπο των συσκευών που έχουν προγραμματιστεί (από το Ιράν) για τον εμπλουτισμό του ουρανίου» δήλωσε ένας ειδικός.

Στο Ντίμονα το Ισραήλ χρησιμοποιεί συσκευές φυγοκέντρησης που ταυτίζονται με αυτές που έχει στην κατοχή του το Ιράν. Αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού ιού.

Η δημιουργία του καταστροφέα-ιού των ηλεκτρονικών προγραμμάτων του Ιράν, είναι ένα δημιούργημα των ΗΠΑ και Ισραήλ, με τη  βοήθεια των υψηλών γνώσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.

Οι γνώστες του είδους, υποψιάζονται ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από τη δημιουργία του ιού Stuxnet, που πέρσι επιτέθηκε στις ιρανικές συσκευές φυγοκέντρησης εμπλουτισμού του ουρανίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων, Moshe Jalon, στα τέλη του περασμένου μήνα επιβεβαίωσε ότι ‘λόγω των μεγάλων προβλημάτων’ που αντιμετώπισε το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα θα κινηθεί με βραδύτερους ρυθμούς στην παρασκευή πυρηνικής βόμβας.

Επιπρόσθετα, οι New York Times επισημαίνουν ότι ο ηλεκτρονικός καταστροφέας ήταν απόλυτα επιτυχής αφού κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό του ουρανίου που χρησιμοποιεί το Ιράν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να ακολουθήσουν νέες εκδόσεις ιών που θα προσβάλουν εκ νέου τις ιρανικές ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.
--
Πηγή: MRT, 16.1.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος