Σκόπια: Απελάθηκαν 93 Σκοπιανοί από Γαλλία


Φεβρουάριος 17, 2011.
Μια ομάδα ενενήντα τριών ατόμων από την πΓΔΜ, που ζήτησαν άσυλο  στη Γαλλία, απελάθηκαν, σήμερα,  στην χώρα τους.
Το αεροσκάφος της γαλλικής εταιρείας Air France δεν προσγειώθηκε στα Σκόπια, όπως αναμενόταν,  αλλά στο αεροδρόμιο της Οχρίδας.


 Στη συνέχεια με φορτηγά μεταφέρθηκε  η ομάδα αυτή στα σπίτια τους. Αυτή τη φορά επρόκειτο για πολίτες της πΓΔΜ με καταγωγή αλβανική ή ρομά, που για μεγάλο χρονικό διάστημα περιφέρονταν αναζητώντας εργασία στη γαλλική πόλη Λυών.
«Ερχόμαστε από τη Γαλλία. Ήμασταν εκεί δύο μήνες, γυρίσαμε γιατί μας έδιωξαν. Μας είχαν βάλει σε ένα ξενοδοχείο, αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε δουλειά» δήλωσαν ορισμένοι.
Άλλος σε σχετική ερώτησή μας απάντησε:
«Ήμουνα τέσσερις μήνες  στη Λυών. Εργάστηκα στη ‘μαύρη’. Με έπιασε η αστυνομία και με έδιωξε. Έμενα με τους συγγενείς μου εκεί»
-Υπάρχουν πολλοί δικοί μας εκεί;
«Ναι, υπάρχουν πολλοί, που εργάζονται χωρίς χαρτιά».
Ένας άλλος θα πει:
«Ήμασταν στη Γαλλία τέσσερις μήνες και περιμέναμε να μας δώσουν άσυλο. Μας γύρισαν πίσω, λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει κρίση, λένε,  και εκεί, αλλά όχι, όμως, όπως εδώ που φύγαμε εξαιτίας της μεγάλης φτώχιας…»
Το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων για ευνόητους λόγους.
 Το αεροδρόμιο της Οχρίδας είχε περικυκλωθεί  από αστυνομικές δυνάμεις, αν και δεν υπήρχαν άνθρωποι να τους υποδεχτούν, εκτός από τους δημοσιογράφους του καναλιού  Alsat-M.
Πρόκειται για την πρώτη ομάδα πολιτών της πΓΔΜ που ζήτησαν άσυλο στην Γαλλία και τους απέλασαν, θα σημειώσει ο δημοσιογράφος Μίκι Τραϊκόφσκι.

 --
Τίτλος: «Нова група азиланти вратени во Македонија»
Δημοσίευση: Alsat-M, 17.2.2011.