Ρουμανία: «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις από τη Μολδαβία αλλά…»

Φεβρουάριος, 1, 2011.

«Η Ρουμανία δεν έχει καμία εμπειρία στην προσάρτηση άλλων χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, απαντώντας στις αιτιάσεις του ρωσικού κοινοβουλίου ‘περί ρουμανικών εδαφικών αξιώσεων’ επί της Μολδαβίας.

Ο Μπασέσκου αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στα πλαίσια συμμετοχής του, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE) την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Υποστήριξε, μάλιστα, στην ομιλία του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 καθιέρωσε τα σημερινά σύνορα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, τα σύνορα της τότε, δηλαδή, Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρουμανία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ τα σημερινά σύνορα που την χωρίζουν με την Μολδαβία.

Επιπλέον το 1991 η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά δεν διστάζει να μιλήσει για την ανάγκη αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας με την επίλυση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράϊαν Μπασέσκου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρουμανία δεν αποτελεί μέρος του διαπραγματευτικού σχήματος 5+2, για την ευθύνη της ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ένα θέμα το οποίο επαναφέρεται, με τη μορφή αυτή, από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

«Η Ρουμανία είναι μια χώρα, η οποία δράττεται της ευκαιρίας να απαιτήσει το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και να δηλώσει ότι ποτέ δεν είχε εδαφικές αξιώσεις από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή οποιοδήποτε άλλο κράτος», δήλωσε ο Μπασέσκου.

--

Τίτλος: «Băsescu, către un parlamentar rus: România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state»

Δημοσίευση: Antena3.ro

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος