Αλβανία: «Όχι στη δήλωση εθνικότητας στην απογραφή»…


Φεβρουάριος 23, 2011.
Τίρανα.
Με πρωτοβουλία του συλλόγου «Laberia» συγκεντρώθηκαν 81 ενώσεις,  για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απογραφή του αλβανικού πληθυσμού, όπου σε αυτήν θα εμφανίζεται η εθνικότητα των απογραφομένων.
Ζήτησαν την παρέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει αυτή την διαδικασία, τονίζοντας ότι η μόνη κυβέρνηση η οποία θα ικανοποιηθεί από αυτήν θα είναι η Ελληνική Κυβέρνηση.


Ο παλαίμαχος πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος, Sabri Godo, παρενέβη και με ειρωνικό ύφος στιγμάτισε τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, ενώ ο ιστορικός Dove Xhufi ήταν κατηγορηματικά υπέρ αυτής.
«Η επιστήμη μας διδάσκει ότι χρειάζονται 6.000 χρόνια για να αλλάξει ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας, ενώ η ιθαγένεια είναι κυβερνητική απόφαση και χρειάζεται δυόμισι λεπτά», είπε ο Godo.
«Τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να εξαρτώνται από έναν συνταξιούχο, ο οποίος είναι φίλος του Νικόλαου Γκαζογιάννη και με όλους τους αλβανούς πρίγκιπες. Αυτός είναι ο ‘κολλητός’ του Ιλίρ Σαλίου και του Φάτος και παραδίδεται με σηκωμένα τα χέρια» είπε ο Xhufi
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, Kreshnik Spahiu,- πολέμιος της απογραφής κατά εθνικότητα- ανέφερε ότι το έγγραφο της απογραφής είναι ανεπαρκές για να αλλάξει κανείς την εθνικότητα και κάλεσε τους ηγέτες της ελληνικής μειονότητας σε δημόσιο διάλογο.
«Καλώ τον Καραμέλο και τον Ντούλε ή όποιον νομίζει ότι μπορεί να πάρει τις θέσεις τους, να συζητήσουμε για την παρερμηνεία των νόμων της Αλβανίας», δήλωσε ο Σπαχίου.
Ο επικεφαλής του σωματείου «Laberia» παρατήρησε κλιμάκωση των εντάσεων που παρατηρείται κατά των Ελλήνων της Αλβανίας αλλά και αντιστρόφως. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταδικάσει το περιστατικό  στη διάρκεια των βιντεοσκοπήσεων του αλβανικού καναλιού Top Channel, στο  ‘τσάμικο’ χωριό Μαργαρίτι.
«Χθες το βράδυ, όποιος παρακολούθησε το ‘Top Channel’ είδε ότι ομάδα του καναλιού εκδιώχθηκε από τα χωριά των ‘τσάμηδων’ και οι Έλληνες μέρα μεσημέρι απαγόρευσαν να κάνουν βιντεοσκόπηση και συζητούν τώρα αν η Χιμάρα είναι ελληνική ή αλβανική;» δήλωσε ο πρόεδρος της «Laberia», ο Nezha.
--
Τίτλος: «Kundër regjistrimit etnik»
Δημοσίευση: Top Channel, 23.2.2011.