Σλάβοι Βουλγαρίας: «Δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα της απογραφής»


Φεβρουάριος 12, 2011.
«Οι αξιωματούχοι της Σόφιας επιδιώκουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ‘μακεδονική’ μειονότητα. Καλώ όλους τους πολίτες να κάνουν δίκαια και έντιμα τις δηλώσεις τους και να μην επιτρέψουν την χειραγώγησή τους, να τους επιβάλλει, δηλαδή κάποιος τι πρέπει να δηλώσουν», είπε ο Στόικο Στόικοφ της οργάνωσης ‘OMO Ίλιντεν Πιρίν’ στο BBC, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της πρώτης ηλεκτρονικής απογραφής στην Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής, 


στην απογραφή η οποία διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα, τα οποία αποτελούν το 42% του συνολικού πληθυσμού της Βουλγαρίας.
Πέρα από την ηλεκτρονική απογραφή, από χθες ξεκίνησε και η κλασική απογραφή που θα συνεχιστεί μέχρι την 1η Μαρτίου.
Οι σλαβικοί καταγωγής, κάτοικοι της Βουλγαρίας, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της απογραφής, αφού είναι πεπεισμένοι ότι οι περισσότεροι έχουν υποστεί πιέσεις και απειληθεί να μην δηλώσουν ‘Μακεδόνες’.
Σύμφωνα με τον Στόικο, ο σκοπός των Βουλγάρων αξιωματούχων είναι να μην εμφανίσουν σλαβική μειονότητα στη χώρα.
«Υπήρξε μια αντιδραστική ενέργεια μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι ‘θα καταγγελθούμε γιατί διανέμουμε φυλλάδια. Κατόπιν υπήρξε η απειλή από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ότι οι ‘μακεδονικές ανακοινώσεις’ ήταν απολύτως παράνομες και συγχρόνως υπήρξε αναφορά από την Βουλγαρική Εθνική τηλεόραση ότι δεν υπάρχουν ‘Μακεδόνες’ και ότι οι «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι»
Ο Στόικοφ παρότρυνε με τις δηλώσεις του, στο BBC, τους σλαβικής καταγωγής πολίτες να μην ενδώσουν στις βουλγαρικές πιέσεις και να δηλώσουν «Μακεδόνες».
--
Τίτλος άρθρου: «Стојков - Нема да ги признаеме резултатите од пописот во Бугарија»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 10.2.2011.