Σκόπια: Η παρέμβαση της Τουρκίας για το ιστορικό κάστρο


Φεβρουάριος 22, 2011.

Μια μέρα μετά την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για την απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, να ανεγείρει εκκλησία στο παλιό κάστρο της πόλης των Σκοπίων, οι σκοπιανές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με τις δηλώσεις αυτές.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων αναφέρει ότι προς το παρόν, δεν έχει καμία γνώση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζει τις δηλώσεις του αντίστοιχου τουρκικού Υπουργείου. Αργότερα, ίσως, προβεί σε επίσημη δήλωση.


 Η τουρκική κυβέρνηση παρενέβη, σύμφωνα με την τηλεόραση Alsat, στην πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να κατασκευάσει εκκλησία στο μουσειακό κάστρο της πόλης προτρέποντας με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι αυτή η ενέργεια θα προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην κοινωνία.
Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση των Σκοπίων, θα πρέπει να λάβει  υπόψη της την πολυεθνική σύνθεση, την πολυπολιτισμική και πολύ-θρησκευτική κοινωνία της οποίας ηγείται.
Ως απάντηση στις τουρκικές δηλώσεις η κυβέρνηση των Σκοπίων σε γραπτή της δήλωση αναφέρει ότι τα ιστορικά μνημεία, όπως το Κάστρο των Σκοπίων, παρουσιάζουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα  και με τη λογική αυτή δεν πρέπει να θίγουν κανέναν.
Τονίζεται επίσης ότι «η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οθωμανικής περιόδου που βρίσκεται στην περιοχή της πΓΔΜ».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «δεν γνωρίζουμε αν είναι σύμπτωση ή όχι», αλλά  την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρέσβης στα Σκόπια, συναντήθηκε με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ  και ζήτησε τον προγραμματισμό μιας πιθανής ημερομηνίας για επίσκεψη στα Σκόπια του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να ανακοινώσει τους λόγους της επίσκεψης.

--
Τίτλος: «Reagimi i Turqisë në vesh të shurdhër të Shkupit zyrtar»
Δημοσίευση: Bota Sot, 22.2.2011.