Βουλγαρία: «Χάος στις μυστικές υπηρεσίες αλλά …δουλεύουν καλά»


Φεβρουάριος 18, 2011.

Σε έλεγχο που προέβη το τμήμα Επιθεώρησης του βουλγαρικού Υπουργείου Άμυνας, στις Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, εντοπίστηκαν οικονομικές ατασθαλίες και δημοσιονομικές παραβάσεις, σχετικά με  δημόσιες συμβάσεις που έχει συνάψει η υπηρεσία αυτή.


Τα παραπάνω τόνισε, χθες, ο Υπουργός Άμυνας, Άνγιου Άγκελοφ .
Ανακοίνωσε ότι με μια  συγκεκριμένη εταιρία είχαν συναφθεί όλες οι  συμβάσεις από το 2005 μέχρι σήμερα. Παρόμοια ήταν η κατάσταση για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπού εξοπλισμού.
Ο Βούλγαρος υπουργός αρνήθηκε να κατονομάσει την συγκεκριμένη εταιρία  που επί χρόνια ήταν ο μοναδικός προμηθευτής της DANS (ДАНС).
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε, ακόμη,  η λειτουργία ενός ‘διεφθαρμένου συστήματος’ προμηθειών και απονομής ειδικών επιδομάτων τα οποία χορηγούνταν χωρίς κριτήρια και η χορήγησή τους εξαρτιόταν από τη βούληση των άμεσων διαχειριστών τους.
Απέφυγε, όμως, να καθορίσει τα επιδόματα αυτά τονίζοντας ότι «δεν είπα για υψηλά επιδόματα αλλά για συγκεκριμένα από αυτά», χωρίς να κάνει σαφές τι ακριβώς εννοούσε.
Ο Άγγελοφ, επισήμανε ότι  η εξέλιξη της σταδιοδρομίας των υπαλλήλων στις μυστικές υπηρεσίες είναι νοσηρή και το μέλλον κάθε εργαζόμενου εξαρτάται από τον ιεραρχικά ανώτερό του.
«Αυτό οδηγεί σε στρέβλωση της ευθύνης του υπαλλήλου, ο οποίος προωθείται μόνον μέσα προσωπικών κριτηρίων».
Ο Βούλγαρος υπουργός, ανακοίνωσε,  ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιεί αυτό ελέγχους στα οικονομικά αυτής της υπηρεσίας και σε περιπτώσεις εντοπισμού ατασθαλιών να παραπέμπονται οι υπεύθυνοι στην δικαιοσύνη.

--
Τίτλος: «Хаос с финансите във военното разузнаване, но то работи добре»
Δημοσίευση: mediapool, 18.2.2011.