Εβραϊκή Οργάνωση Μηνύει Βούλγαρο Πολιτικό

Φεβρουάριος 1, 2011.

Σόφια.

Η εβραϊκή οργάνωση B’ney B’rith προέβη σε ποινική δίωξη κατά του Βόλεν Σίντεροφ, αρχηγού του κόμματος ΑΤΑΚΑ, για τα αντισημιτικά βιβλία του, «Μπούμερανγκ του Κακού» και «Η εξουσία του Μαμμωνά».

Ο Βούλγαρος πολιτικός στα βιβλία του αμφισβητεί τη μαζική εξόντωση των Εβραίων και το Ολοκαύτωμα.

Η «B’ney B’rith» η οποία είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αναφέρεται σε παραβιάσεις του ποινικού κώδικα επί των άρθρων 108,162 και 164 της βουλγαρικής νομοθεσίας, στα οποία γίνεται μνεία για τη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και πρακτικών και την αντιμετώπισή τους.

Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια, χρηματικό πρόστιμο και δημόσια επίπληξη.

Η Οργάνωση, σε επιστολή της προς το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο,  ζητά την καταδίκη του ηγέτη του κόμματος ΑΤΑΚΑ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Σέγκα’, αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την κατάθεση της στην πρόεδρο της Βουλής, Τσέτσκα Τσάτσεβα, η Εβραϊκή Οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Σολομώντα Μπαλί.

Στις 7 Ιανουαρίου και η Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι, κάλεσε με επιστολή της την Τσάτσεβα να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της προέδρου της Βουλής, η ίδια δεν μπορεί να κάνει τίποτε και συμβούλευσε τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στραφούν σε δίωξη του συγγραφέα, εφ’ όσον τα βιβλία του Σίντεροφ εμπίπτουν σε ποινικό αδίκημα.

Η εβραϊκή οργάνωση χαρακτήρισε ‘περίεργη’ τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τα δύο αντισημιτικά βιβλία του Βούλγαρου πολιτικού.

--

Τίτλος: «Еврейска организация сезира прокуратурата за преиздаването на Сидеров»

Δημοσίευση: Сега, 1.2.2011.



Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος