“Οι Έλληνες ζηλεύουν το ‘λόμπι’ μας στις Βρυξέλλες”


Φεβρουάριος 12, 2011.
Η δημιουργία της ομάδας φίλων των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, έχει εξοργίσει τους πολιτικούς στην Αθήνα.
Η ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» αποτελεί μια απελπισμένη κίνηση των Σκοπίων για να ομορφύνουν την αρνητική εικόνα  και τα ανώμαλα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτήν την χώρα, έγραψε η ελληνική εφημερίδα το Βήμα.
Για να γίνουν πιο ρεαλιστικοί οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αυτή η


 πρωτοβουλία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες για το όνομα, το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο.
Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι οι ευρωβουλευτές του λόμπι θα μπορούσαν να αλλάξουν ορισμένες διατυπώσεις στα επίσημα έγγραφα, που αφορούν την διαφωνία του ονόματος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το σχηματισμό της ομάδας αυτής, ομάδα Ελλήνων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έστειλαν επιστολή με αίτημα να επανεξετασθεί η ονομασία της ομάδας αυτής. Η Γιαννάκου αντέδρασε έντονα για την ονομασία της ομάδας αυτής τονίζοντας ότι δεν υπάρχει, για αυτήν, επίσημη απόφαση του Κοινοβουλίου.
Οι τοποθετήσεις αυτές έπεσαν στο κενό.
 Την ημέρα προώθησης της πρωτοβουλίας αυτής, οι Έλληνες υποστήριξαν ότι οι Σκοπιανοί απευθύνονταν επιλεκτικά μόνο σε εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ κριτική  στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως, άλλωστε, ανέφερε και ο συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-πΓΔΜ, Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην σκοπιανή ομάδα.
Ωστόσο, ο συμπολίτης του, Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάστλερ, ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα συμμετάσχει στην ομάδα αυτή αν μετονομαστεί  σε ομάδα «Φίλων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
 «Δεν ανταποκρίθηκαν θετικά όλοι στην πρόσκλησή μας. Αυτοί που ήθελαν να γίνουν μέλη το έπραξαν. Ρωτήθηκε και ο κ. Χατζημαρκάκης αν ήταν αληθινός φίλος της Μακεδονίας. Δεν θέλησε να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή, ίσως, έχει άλλα συμφέροντα, είπε ο Μάρτιν Κάστλερ.
Στην άτυπη ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» έχουν υπογράψει για συμμετοχή περίπου 20 ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες.
Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έδειξαν να μπουν στην ομάδα αυτήν ακόμη και Έλληνες ευρωβουλευτές. (…)
--

Τίτλος: «Грците љубоморни на групата “Пријатели на Македонија”»

Δημοσίευση: Sitel, 12.2.2011.