Ιβάνοφ στην Ουάσιγκτον: ‘η πΓΔΜ και το ΝΑΤΟ έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον’…

Φεβρουάριος 2, 2011.

«Όχι μόνον η πΓΔΜ επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ένταξη της πΓΔΜ», τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκε Ιβάνοφ στη διάρκεια της συνάντησής του με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Ο Ιβάνοφ αναφέρθηκε στο στρατηγικό στόχο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της πΓΔΜ. Υπενθύμισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ αποτελεί μέρος του πολιτικού ανοίγματος της Συμμαχίας – μια στρατηγική που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Λισαβόνας, γράφει το σκοπιανό ‘ίνπρες’ επικαλούμενο τη 'Φωνή της Αμερικής' στην σκοπιανή γλώσσα.

«Η επιθυμία για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένας παράγοντας που ενώνει όλη την σκοπιανή κοινωνία, ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό δηλώνεται από το γεγονός ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των πολιτών της χώρας υποστηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στην Συμμαχία», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ αξιολόγησε ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και της χώρας του βασίζονται στην εταιρική σχέση και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση.

«Ελπίζω ότι σύντομα αυτή η εμπιστοσύνη θα κορυφωθεί με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα διατυπώσει την θέση ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όταν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

Ανταπαντώντας στον επικεφαλής του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε το γεγονός ότι η πΓΔΜ είναι ίση, σήμερα, στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές εκφράζονται προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά, εντούτοις, δεν έχει τα προνόμια που προσφέρει η ένταξή της στη Συμμαχία. «Και όλα αυτά», όπως τόνισε, «από μια παράλογη διαμάχη».

«Πιστεύουμε ότι μέσω του διαλόγου, η αύξηση της εμπιστοσύνης και της αλληλοκατανόησης, θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

--

Τίτλος: «Иванов - Македонија и НАТО си требаат еден на друг»

Δημοσίευση: Inpress, 2.2.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος