Αμερικανός υφυπουργός στα Σκόπια


Φεβρουάριος 10, 2011.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Thomas Countryman, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια, στο πλαίσιο των τακτικών δραστηριοτήτων του.
Η έλευση του αμερικανού πολιτικού είχε ανακοινωθεί από χθες από τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ.
«Η επίσκεψη του Thomas Countryman (φωτό)  δεν συνδέεται με τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα της χώρας, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας την οποία  έχει αναλάβει και η οποία θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις σε Πρίστινα και σε Τίρανα», δήλωσε  ο αμερικανός πρέσβης.
Στο πρόγραμμα του αμερικανού πολιτικού εντάσσεται, η συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την επίσκεψή του  στην Ουάσιγκτον, καθώς, επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον αρχηγό του κυβερνώντος αλβανικού κόμματος (DUI), Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της Σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.


Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων περιλαμβάνονται πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, « θα συζητήσουν την επικαιρότητα και τις ανησυχίες που δημιουργεί η κατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η λειτουργία του Κοινοβουλίου και η απουσία πολιτικού διαλόγου. Καθώς επίσης η συμμετοχή της πΓΔΜ στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, η πορεία της χώρας προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση κ.α.», σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη.

 Η συνάντηση με τον Αλβανό πολιτικό

Αργά το απόγευμα, σήμερα, ο αμερικανός πολιτικός είχε συνάντηση με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος προέβη και σε δηλώσεις.
«Τα προβλήματα της χώρας μπορούν να επιλυθούν και δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», δήλωσε ο Αχμέτι αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Thomas Countryman .
«Η φίλη χώρα, οι ΗΠΑ, μας συνέστησε να συνεχίσουμε το διάλογο. Το κόμμα μας, το DUI,  όπως είναι γνωστό, συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον με προτάσεις μέσα από διάλογο, προκειμένου να ωθήσει τη χώρα  σε πορεία προς τα εμπρός», είπε ο Αχμέτι.
Ερωτηθείς ο αλβανός πολιτικός αν είναι διατεθειμένη η Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει στην επίλυση της διαφωνίας  του ονόματος  με την Ελλάδα και  αν το θέμα αυτό ήταν μέρος των συνομιλιών, ο Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιλυθεί το ζήτημα αυτό αλλά «ουδέποτε και με κανέναν τρόπο, δεν έχουν υπαγορεύσει όρους για την επίλυση του προβλήματος».
Ο Αχμέτι επανέλαβε ότι τα αιτήματα της αντιπολίτευσης είναι νόμιμα και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πριν από τη συνάντηση με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος ο κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ είχε σύντομη συνάντηση με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.


Πηγές- Άρθρα: «Кантримен: Вашингтон загрижен за владеењето на правото и слободата на медиумите»
 και «Томас Кантримен утре во посета на Скопје»
Δημοσίευση: А1 Телевизија