Βουλγαρία: Ενεργοποιήθηκε Ραντάρ εξαιρετικής ευκρίνειας


Φεβρουάριος 4, 2011.

Εγκαινιάστηκε  το νέο ‘σούπερ’ Ραντάρ στη Βάρνα,  που έχει σκοπό τον εντοπισμό κάθε παράνομης μετακίνησης η οποία γίνεται στην βουλγαρική θάλασσα του Εύξεινου Πόντου.
Το νέο σύστημα παρακολούθησης των υδάτινων βουλγαρικών συνόρων, θα ανιχνεύει κάθε πλωτό μέσο το οποίο θα προσεγγίζει τα βουλγαρικά χωρικά ύδατα, είτε αυτό είναι πλοίο με λαθρομετανάστες, είτε είναι παράνομο τουρκικό αλιευτικό σκάφος.
Το συνολικό σύστημα αποτελείται από 12 ραντάρ και κόστισε 19 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διατέθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ, το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε μέσα σε ένα χρόνο και αποτελεί ένα σοβαρό έργο για να ενταχθεί η Βουλγαρία στο χώρο Σένγκεν.


Ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε ότι  μέχρι το τέλος του 2011 θα ολοκληρωθεί και ένα ακόμη σύστημα παρακολούθησης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία που θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Τσβετάνοφ επεσήμανε ότι με το νέο σύστημα, που χαρακτηρίζεται ως «μπλέ περίγραμμα», εξασφαλίζεται  η ετοιμότητά της Βουλγαρίας για τον πλήρη έλεγχο των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων και προσδίδει εκατό τοις εκατό αξιοπιστία  στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.
 Για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων, στις 11 Φεβρουαρίου, θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία η επίτροπος Εσωτερικής Ασφάλειας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Μάλμστρον καθώς, επίσης, στο τέλος του μήνα θα  έρθει στη Σόφια ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδιος για την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, για να ελέγξει την τεχνική ετοιμότητα της χώρας στον τομέα αυτόν.
Το σύστημα ελέγχου των συνόρων δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία  ΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει μια γερμανική εταιρεία κατασκευής οπτικών ινών και το κύριο μέρος του συστήματος τοποθετήθηκε σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις  του βουλγαρικού ραντάρ,  στη Βάρνα. 
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές,  είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα ελέγχου του κόσμου.

Περιλαμβάνει ένα περιφερειακό συντονιστικό κέντρο στο Μπουργκάς, τοπικά κέντρα  στο ακρωτήριο του Γαλατά, στη Βάρνα και στη Σωζόπολη, τα οποία είναι σταθερής θέσης για την τεχνική παρακολούθηση. Επιπρόσθετα το σύστημα συνδέεται  με κινητές ομάδες της αστυνομίας των συνόρων.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται, διοχετεύονται στη Σόφια, όπου τα συμπεράσματα του ελέγχου μεταβιβάζονται στο Πολεμικό Ναυτικό για άμεσες ενέργειες.
Όλα τα δεδομένα του συστήματος διαβιβάζονται, επίσης, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ο οποίος παρακολουθεί την γενική κατάσταση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι οθόνες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί είναι εξαιρετικής ευκρίνειας και μπορεί κανείς να εντοπίσει κάθε τι το οποίο κινείται στην ελεγχόμενη περιοχή και  σε οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου.
Για παράδειγμα το σύστημα κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την πρόσφατη σύγκρουση των πλοίων “Drive” και “Alessandro DP” που έγινε στο ακρωτήριο Εμινέ.
Ζωντανές θα είναι ακόμη και οι προσπάθειες μεταφοράς λαθομεταναστών από στεριά και θάλασσα.
Το «μπλε περίγραμμα» θα κάνει αδύνατη την είσοδο και των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας.

--
Τίτλος : «Радар следи всяка цаца в Черно море»

Δημοσίευση: 24chasa, 4.2.2011.