Βομβαρδισμός Βελιγραδίου: «Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες κατέφυγαν στην Κινεζική πρεσβεία»



Φεβρουάριος 13, 2011.
Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Γιανγκ Ζέμιν, στα ανέκδοτα απομνημονεύματά του, αναφέρει ότι το Κέντρο των Μυστικών Υπηρεσιών της Σερβίας, είχε καταφύγει στην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, όταν άρχισε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει την σερβική πρωτεύουσα το 1999.
Σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο, είχε δεχτεί προσωπικό αίτημα του πρώην Σέρβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να φιλοξενήσει το βασικό προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ σημειώνει ότι 14 Σέρβοι και τρεις Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν από την βόμβα που έριξαν οι Αμερικανοί στην Πρεσβεία.


Στις σημειώσεις του ο Γιάνγκ αναφέρει ότι αν και  οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν συγνώμη για την επίθεσή τους στην κινεζική πρεσβεία, και ότι αυτή έγινε, από λαθεμένους χειρισμούς, η κινεζική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε αυτήν την εξήγηση.
Το ανέκδοτο κείμενο που γράφηκε από τον 85χρονο κινέζο ηγέτη, δημοσιεύθηκε σε περιοδικό του Χονγκ Κονγκ  στην κινεζική γλώσσα. Τις σημειώσεις του τις άφησε στο γραφείο του, το 2004.
Το περιοδικό σημειώνει, ακόμη, ότι ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, είχε εκφράσει τη λύπη του γιατί δεν επέτρεπαν στους Σέρβους να καταφύγουν στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής της Κίνας, και όπως πιστεύει, πρόκειται για σοβαρό πολιτικό σφάλμα των Δυτικών.
Ο  Γιάνγκ τονίζει, επίσης,  ότι οι Αμερικανοί είχαν γίνει έξαλλοι με την σιωπή της Κινεζικής Πρεσβείας, όταν  παραχώρησε το υπόγειο της, στις σερβικές ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Στις αναμνήσεις του ο Κινέζος ηγέτης γράφει  ότι όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από τον Κινέζο Πρέσβη, αν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψει αυτός και το προσωπικό  της πρεσβείας το Βελιγράδι, αλλά δεν το έπραξε και παρέμειναν εκεί στους βομβαρδισμούς, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Μιλόσεβιτς.
Revista pohon se kinezët tashmë i kishin dërguar pajisje sekrete për raketat tokë-ajër ish-Jugosllavisë përmes Libisë.
Τίτλος: «Në ambasadën kineze ishin strehuar njësite serbe të kundërzbulimit»
Δημοσίευση: Telgrafi, 13.2.2011, 17:00