Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οξεία κριτική στα Σκόπια



Φεβρουάριος 10, 2011.


Βρυξέλλες/Σκόπια.
Η σημερινή έκθεση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζόραν Θάλερ, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις.
«Η έλλειψη πολιτικού διαλόγου, η απειλή της ελευθερίας των ΜΜΕ, η αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων, η μη διαφανής διάθεση κρατικών κεφαλαίων σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πολιτική επιρροή που ασκείται στο δικαστικό σώμα, η πολιτικοποιημένη δημόσια διοίκηση που απειλεί τις εθνοτικές σχέσεις, τα προγράμματα, όπως το «Σκόπια 2014», οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας, οι επιθέσεις κατά της Κοινωνίας των Πολιτών».


Τα παραπάνω είναι μόνον μερικά από τα θέματα της έκθεσης.
Επικρίνεται ακόμη η υψηλή ανεργία, η ενδημική φτώχια, το χαμηλό επίπεδο των ξένων επενδύσεων καθώς και η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Ζόραν Θάλερ, σχολίασε χθες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ότι τα γεγονότα της τηλεόρασης Α1 και το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση, σημειώθηκαν μετά την εκπόνηση της έκθεσης που υποβλήθηκε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβάνονται τα γεγονότα αυτά σε αυτήν.
Στην έκθεση επικρίνεται ακόμη και η εξωτερική πολιτική των Σκοπίων που παρέκλινε από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στις σχέσεις της με την αφρικανική χώρα της Ζιμπάμπουε. Αμφισβητήθηκε ακόμη η εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, εκφράστηκε ακόμη η ανησυχία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την τρομερή ρύπανση στο Βέλες.
Η έκθεση αφιερώνει ένα τμήμα της στην ‘εξαιρετική δουλειά’ του τρέχοντος πρεσβευτή της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, και καταδικάστηκαν για άλλη μια φορά ο επιθέσεις που έγιναν σε βάρος τους από κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρώντας ότι τέτοιες συμπεριφορές αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας.
--
Τίτλος άρθρου: «Остри критики за Македонија во Европскиот парламент»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 10.2.2011.