πΓΔΜ: «Eκλογές για έξοδο από την κρίση»


Φεβρουάριος 2, 2011.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σλάβων και των Αλβανών, εκτιμούν ότι μόνο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορεί να σώσει τη χώρα από την πολιτική κρίση, καθώς κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπλοκή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η εγκατάλειψη των εδρών του Κοινοβουλίου από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντικατοπτρίζει με σαφήνεια το επίπεδο της δημοκρατίας που υπάρχει στην πΓΔΜ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέι Πέτροφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του για διενέργεια πρόωρων εκλογών ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

«Θα συνεργαστούμε με τις λαϊκές δυνάμεις μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Η πΓΔΜ δεν είχε ποτέ μια τόσο αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση, η οποία απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα», είπε ο Πέτροφ.

Ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DPA, Μεντούχ Τάτσι, επαναλαμβάνει επίσης το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

«Πιστεύω ότι η πιο ανώδυνη επιλογή, η πιο ειρηνική και η πιο δημοκρατική, για να βγούμε από την κρίση, είναι να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά απαιτείται αλλαγή του εκλογικού κώδικα», δήλωσε ο Τάτσι, του οποίου το κόμμα, ήδη, εδώ και δύο χρόνια, μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο.

Το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» θεωρεί ότι η πΓΔΜ για να φύγει από την απομόνωση και την κρίση, στην οποία βρίσκεται , πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αποτελείται από το VMRO-DPMNE και το DUI, όχι μόνον δεν προβλέπει τίποτε καλό για τους πολίτες, αντίθετα επιβραδύνει τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ και προκαλεί στασιμότητα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η μόνη λύση είναι, για τα δύο αυτά κόμματα να ζητήσουν την έγκριση του λαού» εκτίμησε ο Αργιανίτ Χότζα, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα όμως από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε χθες ότι προς το παρόν το κόμμα του δεν σκέφτεται τις εκλογές.

«Το κόμμα θα εξετάσει όλες τις ενδεχόμενες προτάσεις και αν εγκριθεί κάποια πρόταση, τότε θα ενημερωθεί ο λαός εγκαίρως», δήλωσε ο Γκρούεφσκι τη Δευτέρα, στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση Α1, η οποία συνεχίζει να εκπέμπει από ένα αυτοσχέδιο στούντιο μπροστά από κυβερνητικό μέγαρο.

Ωστόσο, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με το DUI θα είναι σε βάρος της διαδικασίας ολοκλήρωσης.

Ο Ταχίρ Χάνι, μέλος του κόμματος αυτού, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης από την κεντρική ηγεσία .

Σε αντίθετη οδό βρίσκεται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βελιανόφσκι, ο οποίος εκτιμά ότι το μποϊκοτάζ είναι ένα νόμιμο δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων αν και μια τέτοια απόφαση δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα του κράτους.

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ, με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο, θορύβησε τη διεθνή κοινότητα εκφράζοντας την ανησυχία της.



--

Τίτλος: «Maqedoni: Zgjedhjet - opsion për dalje nga kriza»

Δημοσίευση: Bota Sot, 1.2.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος