Ρουμανία: Mετονομασία των ‘Ρομά’ σε ‘Γύφτοι’


Φεβρουάριος 4, 2011.
Βουκουρέστι.
Η νομοθετική πρόταση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος PDL, Silviu Prigoană,  με την οποία ο καθορισμός  της κοινωνικής ομάδας ως ‘Ρομά’ να αντικατασταθεί με την ονομασία ‘Τσιγγάνοι’ -igan",  εγκρίθηκε την Τετάρτη από τις επιτροπές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας της Ρουμανικής Γερουσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘maxfax’.
Η νομοθετική  πρόταση εγκρίθηκε από τα μέλη των δύο επιτροπών με δέκα ψήφους υπέρ και τρεις ψήφους κατά.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα έγγραφα τα οποία θα εκδίδονται από τα ρουμανικά ιδρύματα που αφορούν τους Ρομά/Τσιγγάνους, θα τους αναφέρουν ως Γύφτους (Gypsy) ή Τσιγγάνους.
Όπως εξήγησε, ο προτείνων την αλλαγή της ονομασίας της πληθυσμιακής αυτής ομάδας , η ονομασία ‘Ρομά’ «δημιουργεί σύγχυση διεθνώς αφού ταυτίζεται με την εθνική ονομασία ‘Ρομάν’=Ρουμάνος".


Προς επίρρωση των θέσεων του, μάλιστα, ο Silviu Prigoană, προσκόμισε σχετική διεθνή βιβλιογραφία για την ονομασία των Ρομά σε διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Μειονοτήτων και Ίσων Ευκαιριών, ενέκριναν   την πρόταση του Olguta Vasilescu,  του σοσιαλιστικού κόμματος, να μην έχει χροιά υποτιμητική, η λέξη ‘Γύφτος’, αλλά καθοριστική της φυλής αυτής. Και όποιος την χρησιμοποιεί υποτιμητικά θα τιμωρείται από το νόμο.
Όπως αναφέρθηκε, εξάλλου, οι Τσιγγάνοι έφτασαν στην Ρουμανία κατά τον δέκατο τρίτο αιώνα ακολουθώντας τις ορδές των Τατάρων.
--
Τίτλος: «Înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan", avizată de comisii din Senat»
Δημοσίευση: “Antena 3”, 4.2.2011.