Αλβανική TV: “Οι Προκλήσεις του Έλληνα Προξένου”


Φεβρουάριος 8, 2011.

Οι δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην εκδήλωσης της Ομόνοιας στην Κορυτσά ήταν το επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Χατζηνάστο κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, Νικόλαο Πάζιο, να δώσει  διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου Θεόδωρου Οικονόμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλβανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως ‘απαράδεκτη’ τη στάση του Προξένου της Κορυτσάς, σχετικά με τους ισχυρισμούς τους οποίες διατύπωσε.
«Τέτοιες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και παραβιάζουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποιες ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα Προξένου:


«Χαίρομαι Έλληνες της Κορυτσάς που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θα δώσουμε για άλλη μια φορά το ίδιο μήνυμα: ‘Ναι, υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι ντόπιοι είναι Έλληνες. Δεν πρέπει να διστάσετε να δηλώσετε την ελληνική καταγωγή σας στην απογραφή, για να πιστοποιηθεί η πραγματική καταγωγή σας. Όσοι βρίσκεστε σε αμφιβολία και φοβάστε, ρωτήστε τον εαυτό σας να σας απαντήσει για την ελληνική καταγωγή σας. Πριν πάρετε την απόφασή σας να πάτε στο νεκροταφείο να δείτε του τάφους των παππούδων και των πατεράδων σας,  την γλώσσα που γράφουν τα ονόματά τους. Είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή, αλλά ξεκινά με την ελληνική απογραφή. Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Και αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας που απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο. Εδώ είναι η Βόρειος Ήπειρος. Η Βόρειος Ήπειρος υπάρχει. Στην Ελλάδα αυτό είναι αποδεκτό και θα αποδειχθεί περισσότερο με την καταγραφή του πληθυσμού,  ώστε να εφαρμοστούν εδώ όλα τα δικαιώματα που προστατεύουν τις μειονότητες. Κουράγιο και ελπίδα για τον αγώνα», ήταν ο λόγος του Έλληνα προξένου.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Αναπληρωτή του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέφερε ότι  η αλλαγή της εθνικότητας δεν ανήκει στην ευχέρεια των πολιτικών ή των προσωπικών επιδιώξεων αλλά τέτοιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε γεγονότα.
 Η κίνηση πολιτών «Φτάνει Πια» διαμαρτυρήθηκε λίγο πριν έξω από το ελληνικό προξενείο.
Επίσης αντέδρασαν στις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου, μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων και του νέου Κόμματος του Δημοκρατικού Εθνικού Μετώπου, που θεωρούν τους ισχυρισμούς  αυτούς ως «πρόκληση».

Τίτλος: «Provokimet e konsullit grek»
Δημοσίευση: TopChannel, 8.2.2011.