Αλβανία: Αφαιρέθηκαν 12. 452 νάρκες


Μάρτιος 1, 2011.
«Σήμερα τα παιδιά την Tropoje, στην Κούκες, μπορούν να παίξουν άφοβα στις αυλές των σπιτιών τους, αφού εξέλειπε ο κίνδυνος έκρηξης των ναρκών που είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα από τον φόβο σερβικής εισβολής».
Η Αναπτυξιακός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών,  που επιμελήθηκε του έργου της αφαίρεσης των ναρκών στην  βορειο-ανατολική Αλβανία, έχει περατώσει την αποστολή του και παρέδωσε την περιοχή στην μειονότητα των Σέρβων που διαμένει στην τοποθεσία αυτή.
Επί οκτώ χρόνια η Οργάνωση των Η.Ε., σε συνεργασία με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες ασχολήθηκε με τον καθαρισμό μιας περιοχής μήκους 120 χιλιομέτρων στην οποία είχαν τοποθετηθεί 12.452 νάρκες στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου.
Οι νάρκες ήταν αντιαρματικές και όπως δημοσιεύεται, 152 από αυτές είχαν εκραγεί, ενώ άλλες 4965 εντοπίστηκαν και  καταστράφηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Οργανισμού,  για την απομάκρυνση των ναρκών και για το συνολικό έργο που έχει επιτελέσει. Τώρα τα παιδιά μας μπορούν να παίζουν ελεύθερα σε όλην την περιοχή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την γη μας και να αφήνουμε τα ζώα μας ελεύθερα χωρίς να υπάρχει ο φόβος έκρηξης» είπε ο κάτοικος του Borje, Ruimene Begiraj.


Η περιοχή παραδόθηκε στους κατοίκους, που ζουν στα βόρεια υψώματα της Αλβανίας, στην περιοχή του Κούκες, μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Περίπου 26 τοις εκατό των κατοίκων ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, στα κατώτερα επίπεδα διαβίωσης και με υψηλό δείκτη ανεργίας.
Η περιοχή μαστίζεται επίσης από τον αναλφαβητισμό και την μη πρόσβαση των κατοίκων  σε υγιεινό πόσιμο νερό.
Ο καθαρισμός της περιοχής από τις νάρκες, θα δώσει, τώρα, τη δυνατότητα στους κατοίκους να αναπτύξουν την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Από το 1999 περίπου 16 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης είχαν αφαιρεθεί από την ιδιοκτησία των κατοίκων προκειμένου να ναρκοθετηθούν για την ασφάλεια του αλβανικού κράτους.
--
Τίτλος: «Për 8 vjet nga Shqipëria hiqen 12.452 mina»
Δημοσίευση: Gazeta Shqiperia, 1.3.2011.