BBC: Η διπλή πολιτική για το όνομα ‘Μακεδονία’


Μάρτιος 2, 2011.

Μετά από την παραδοχή του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι πριν από τρία χρόνια συμφώνησε να αλλάξει το συνταγματικό όνομα  σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», μέσω ενός δημοψηφίσματος, ορισμένοι αναλυτές,  υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί σύγχυση στο κοινό, γιατί μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι δεν θα προβεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.
Ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το αλβανικό κόμμα DUI,  εκτιμά ότι τώρα έχει βρεθεί μια καλή αφορμή για να κλείσει αυτό το ζήτημα με την Ελλάδα.
Αντίθετα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πρόσφατα, ότι το όνομα της χώρας είναι ‘Μακεδονία’ και όχι οποιοδήποτε άλλο. Ενώ, ο πρωθυπουργός, πριν από δύο ημέρες, πρότεινε ότι είναι αποδεκτή μια αλλαγή του ονόματος.


Πραγματική σύγχυση δημιουργεί αυτή η διττή πολιτική. Άλλα λέγονται μέσα στη χώρα και άλλα ακούγονται έξω από αυτήν.

Ο αντιπρόεδρος του σοσιαλιστικού συνασπισμού, Γκόρντον Γκεοργίεφ, θα σημειώσει:

«Το άσχημο σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι ότι  ο Γκρούεφσκι έχει σπαταλήσει πέντε χρόνια παγιδευμένος σε έναν ψεύτικο πατριωτισμό, διαχωρίζοντας μάλιστα το λαό σε «πατριώτες» και «προδότες». Στο τέλος,  ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε, παραδέχθηκε ότι αποδέχθηκε μυστικά την αλλαγή του ονόματος».

Το αλβανικό κόμμα DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση,  με αφορμή  τη δήλωση του πρωθυπουργού είδε μια καλή ευκαιρία για λύση στην μακροχρόνια διαφορά με την Ελλάδα.

Το BBC παραθέτει τη δήλωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος αυτού, Ερμίρα Μεχμέτι Ντεβάια.

«Αυτήν την παραδοχή πρέπει να την εκλάβουμε ως καλή ευκαιρία και να την  χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να κλείσει το ζήτημα της διαφοράς του ονόματος»

Το αντιπολιτευτικό αλβανικό κόμμα DPA, εντούτοις, δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποιο σοβαρό βήμα προόδου στις συνομιλίες που διεξάγονται στα Ηνωμένα Έθνη για το όνομα, όπως δήλωσε  ο εκπρόσωπος του κόμματος, Λιούαν Τρέσι.

«Όπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε κάποια κίνηση,  αφού δεν έκανε τίποτε μέχρι τώρα. Όλα αυτά εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα και στις προεκλογικές υποσχέσεις»

Ο Αρτάν Σαντίκου, πολιτικός αναλυτής θα προσθέσει:

«Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού εντάσσεται στην παροχή πόντων υπέρ της βαθμολόγησης του. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι η χώρα υπεισέρχεται σε μια αόριστη και επιπόλαιη πολιτική ατμόσφαιρα που το μόνο που κάνει είναι να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα».

 Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε προχθές, ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ  στο Βουκουρέστι, στην οποία η πΓΔΜ δεν εντάχθηκε στη Συμμαχία, λόγω ανεπίλυτων διαφορών, αποδέχθηκε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας:

«Μας πρόσφερε τη δυνατότητα ο Νίμιτς, με αυτήν την συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Μας είπε, μάλιστα, ότι αυτή ήταν η τελευταία πρόταση, πριν από τη σύνοδο Κορυφής και έπρεπε να αποφασίσουμε. Θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση αν ετίθετο σε δημοψήφισμα».

Το ζήτημα της ονομασίας και όλη αυτή η συζήτηση, άνοιξε με αφορμή της δημοσίευσης στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, της επιστολής του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, την οποία επιστολή έστειλε προς τον Ban Ki-moon.

Σε αυτή, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι η πΓΔΜ έχει αποδεχθεί την αλλαγή της ονομασίας, μια θέση που ερμηνεύεται ως παραχώρηση από την σκοπιανή πλευρά, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Ελλάδα.

Εξαιτίας αυτής της παραδοχής έγιναν και οι δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι.
--
Τίτλος: «ББЦ - Двојна политика околу името на Македонија»
Δημοσίευση: Kurir-Skopje, 2.3.2011.