BBC: " Βέτο της Αθήνας μέχρι την επίλυση της ονομασίας"



Μάρτιος 29, 2011.

Το όνομα είναι όλο το θέμα
Όταν η Γιουγκοσλαβία άρχισε να καταρρέει το 1991, το νοτιότερο κρατίδιο της, διακήρυξε την ανεξαρτησία του με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Αθήνα, στη συνέχεια, το εξέλαβε,  ότι το νεόδμητο αυτό κράτος, έχει εδαφικές βλέψεις για την Βόρειο Ελλάδα.
Και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία το 1995, σύμφωνα με την οποία, στους διεθνείς οργανισμούς θα χρησιμοποιείται ο όρος «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (πΓΔΜ/FYROM), αναφέρει το BBC, επισημαίνοντας τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας.


Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, το θέμα αναζωπυρώθηκε. Η πΓΔΜ ανέμενε να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

«Αλλά η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμπόδισε την κίνηση αυτήν και ζήτησε αλλαγές από το βόρειο γείτονά της ως προς την ονομασία του, σημειώνει το BBC, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει, ότι πρέπει πρώτα να επιλυθεί το όνομα αυτής της μικροσκοπικής χώρας των Βαλκανίων και κατόπιν να γίνει μέλος της Συμμαχίας».

Στην απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια, υποστήριξαν ότι η Αθήνα έχει παραβιάσει την Συμφωνία του 1995 και μήνυσε την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το Δικαστήριο έχει εισακούσει, προς το παρόν, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και θα εκδώσει ετυμηγορία μέσα στο τρέχον έτος, τονίζει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι ελπίδες της πΓΔΜ, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κόπηκαν όταν «η Αθήνα  έθεσε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας».
«Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα, να αναγνωρίσει ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε ‘Μακεδόνες’, έχουμε βαθιές ρίζες στην χώρα αυτήν και ότι οι ‘Μακεδόνες’, δεν έχουν κρυφές ατζέντες ενάντια στην Ελλάδα», ισχυρίζεται  ο επικεφαλής του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και το BBC θα ρωτήσει:

«Ποια είναι η άποψη σας, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η πΓΔΜ, έχει ευρύτερες εδαφικές βλέψεις; Μπορεί αυτό  να είναι αντικείμενο ενός βιβλίου επιστημονικής φαντασίας;»

«Η μόνη βλέψη των Σκοπιανών, είναι αυτές των τουριστών, οι οποίοι  το καλοκαίρι, ψάχνουν να βρουν ένα όμορφο ξενοδοχείο, σε κάποια ελληνική ακτή του Αιγαίου».

Και για τις  δύο χώρες, το όνομα είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στην ταυτότητά τους, στην ιστορία, και έχει τη σημασία τους. Η διεθνής κοινότητα έκανε έκκληση για συμβιβασμό. Αλλά η εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης δεν είναι εύκολη.

Ανεξάρτητα για το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα, η διαφορά και για τις δύο πλευρές είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας.

Πολύ δύσκολα, μία από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να υποχωρήσει, σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.
--
Τίτλος: «ББЦ - Атина стави вето за почеток на пристапните преговори се додека прашањето за името е решено»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 29.3.2011.