Αλβανία: Η απογραφή του πληθυσμού είναι ένα καυτό θέμα…


Μάρτιος 16, 2011.

Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, να συμπεριλάβει στο ερωτηματολόγιο του απογραφικού δελτίου την εθνικότητα και την θρησκεία των απογραφομένων.
Υπάρχει ένα κραυγαλέος φόβος των Αλβανών της -  πρώην κομμουνιστικής- Αλβανίας , στην πραγματική καταγραφή του ελληνικού πληθυσμού, που κυριαρχεί, κυρίως, στο νότιο μέρος της χώρας και ο οποίος υπέστη τα πάνδεινα από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς  του Ενβέρ Χότζα,  για να αλλάξει τα  πραγματικά στοιχεία της καταγωγής και της θρησκείας του.


Στο πνεύμα αυτό, της παλαιάς κομμουνιστικής Αλβανίας, κινούνται τα εθνικιστικά κινήματα της χώρας που συνεχίζουν να οργανώνουν  εκδηλώσεις κατά της ελεύθερης έκφρασης των απογραφομένων πολιτών.

«Πόλεμος κατά της απογραφής»

«Τα επίσημα στοιχεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μιλούν για πάνω από 3.800 πολίτες της Αλβανίας, στις νότιες περιοχές, οι οποίοι έχουν αλλάξει ιθαγένεια από αλβανική σε ελληνική και άλλοι 150, στο βόρειο μέρος της χώρας σε μαυροβούνια και σερβική.
»Στο μαζικό αυτό φαινόμενο και η χρονική σύμπτωση με την επικείμενη απογραφή κλήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μέσω των Πρωτοδικείων να εγκρίνει ή να απορρίψει αιτήσεις για αλλαγή στην εθνικότητα των πολιτών.
»Σύμφωνα με επίσημες πηγές, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός από την επιθεώρηση που διενεργήθηκε, από τις δύο αρχές που προαναφέρθηκαν, διαπιστώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες η αλλαγή εθνικότητας είχε γίνει με πλαστά πιστοποιητικά.
»Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι μόνον στο Leskovik,  72 πολίτες άλλαξαν την εθνικότητά της σε ελληνική, με πλαστά έγγραφα»
Τα παραπάνω δημοσιεύει, σήμερα, το αλβανικό πρακτορείο ‘INA’ το οποίο θέτει ως παράδειγμα ότι ένα από τα δύο παιδιά μιας οικογένειας έκανε αίτηση αλλαγής εθνικότητας, ενώ το άλλο δεν μπήκε στη διαδικασία αυτή.

«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός»

Ο καθηγητής ιστορίας, Πέλαμ Τζούφι, υποστηρίζει, ότι «ο νόμος της ιθαγένειας βασίζεται στην Κατάσταση του Αστικού Δικαίου που εγκρίθηκε το 2009. Στην οποία ορίζεται ότι η δήλωση της ιθαγένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Αλβανού πολίτη.
Ο νόμος επισημαίνει ότι για κάθε μεταβολή της εθνικότητας πρέπει να υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει τα ανάλογα, επίσημα, αποδεικτικά στοιχεία για την αλλαγή αυτήν.
Η αύξηση του αριθμού των πολιτών, κατά τους τρεις πρώτους μήνες, που έσπευσαν να αλλάξουν την ιθαγένειά τους, ήταν σημαντική.
Εντοπίστηκαν, όμως, πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες οι αιτούντες χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα ή έγγραφα τα οποία κρίθηκαν ότι δεν πληρούν  τις προϋποθέσεις για αλλαγή εθνικότητας.
Κατατέθηκε, έτσι, ερώτημα για την συνταγματικότητα του νόμου που επιτρέπει την αλλαγή της εθνικότητας.

«Η κομμουνιστική βία  καθόρισε τα μητρώα οικογενειακής κατάστασης»

Ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΚΕΑΔ), το οποίο είναι γνωστό ως ‘ελληνικό μειονοτικό κόμμα’ πιστεύει ότι η προσωπική δήλωση της εθνικότητας και της θρησκείας αποτελεί μια αναγκαιότητα για την  σημερινή πραγματικότητα της Αλβανίας.
«Η απογραφή δεν σχετίζεται με την αναγραφή  στα μητρώα  της οικογενειακής κατάστασης, αλλά αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα της στατιστικής διαδικασίας. Στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, πολλά μέλη που ανήκαν σε μειονότητες στην Αλβανία εξαναγκάστηκαν με τη βία να αλλάξουν τις εθνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», επισημαίνει ο Βαγγέλης Ντούλες.

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο και η κατάσταση στην Αλβανία»

Η βίαια αλλαγή της εθνικότητας στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος εμπίπτει στις παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ιστορικός Πέλαμ Τζούφι επιμένει ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με επίσημες πράξεις και όχι με υποκειμενικά κριτήρια, γιατί έτσι, αφήνεται ανοικτός ο δρόμος για καταχρήσεις.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι  στις ευρωπαϊκές χώρες η προσωπική δήλωση της εθνικότητας ή της θρησκείας δεν είναι υποχρεωτική.
Τονίζει, ακόμη, ότι η προσωπική δήλωση του απογραφομένου συγκρούεται με τον καθορισμό της ιθαγένειας του Αλβανικού Συντάγματος.
Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Ντάτο Σπαχίου, θα επισημάνει ότι :
«ένα βασικό στοιχείο για την αλλαγή της εθνικότητας των πολιτών είναι το χαμηλό βιοτικό επίπεδο της Αλβανίας με αυτό των γειτονικών χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, και οι πολίτες προσπαθούν να ενταχθούν στις εθνικότητες των χωρών αυτών, δημιουργώντας έτσι μια τεχνητή αύξηση των μειονοτήτων στη χώρα».
--

Τίτλος : «Regjistrimi i popullsisë temë e nxehtë debate»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 16.3.2011.