Αλβανία: ΟΑΣΕ-ΕΕ-ΗΠΑ ζητούν προστασία των Ρομά στη χώρα

Οικογένεια Ρομά στην περιοχή της Λάπρακας (περιοχή αεροδρομίου των Τιράνων)


Μάρτιος 19, 2011.
Οι πρεσβευτές του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησαν από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης εναντίον καταυλισμού Τσιγγάνων και να τους προσαγάγουν στην δικαιοσύνη.


«Ζητάμε, άμεσα, από τις αρμόδιες αρχές, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να ερευνήσουν το σοβαρό αυτό περιστατικό, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους επιθέσεις», σύμφωνα με δήλωση των τριών Πρεσβευτών.
«Ενθαρρύνουμε, επίσης, τις αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την παροχή απαραίτητης κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης των ανθρώπων που βρέθηκαν άστεγοι από το βίαιο συμβάν», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.
Πριν από δέκα ημέρες έγινε επίθεση από άγνωστους σε κατασκήνωση 40 οικογενειών Ρομά. Οι επιτιθέμενοι τους χτύπησαν με λοστούς και έβαλαν φωτιά στις καλύβες στις οποίες ζούσαν. Οι Ρομά δήλωσαν ότι  η αλβανική αστυνομία, σκόπιμα, δεν τους προφύλαξε, όπως δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι άστεγοι Ρομά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κατασκήνωση και να αναζητήσουν καταφύγιο, μετά από το περιστατικό αυτό σε κοντινούς οικισμούς.
Η αλβανική αστυνομία αρνήθηκε την Παρασκευή, ότι αγνόησε τους νόμους κατά των διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων  και της προστασίας των παιδιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση  της αστυνομικής διεύθυνσης «οι Ρομά ξεκίνησαν την σύγκρουση με τους γείτονές τους και στη συνέχεια η σύγκρουση αυτή κλιμακώθηκε».
Η Αλβανική Ένωση Ρομά, εξάλλου, η οποία εδρεύει στα Τίρανα και λειτουργεί ως ΜΚΟ, αναφέρει ότι 150.000 Ρομά ζουν στην Αλβανία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις, έχουν χαμηλά ποσοστά αλφαβητισμού και μαστίζονται από την ανεργία.
Οι  τρεις Πρέσβεις υπενθύμισαν στην αλβανική κυβέρνηση, ότι έχει δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων της Διακήρυξης  της Δεκαετίας, για την ένταξη των Ρομά, και έχει προσυπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών φυλετικών διακρίσεων καθώς και τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των γυναικών.

Πηγές : Tanjug, Balkan Insight.