Ευρωκοινοβούλιο: Ελλάδα και Βουλγαρία κατά του όρου «μακεδονικός/ή»

Ο Γιώργος  Κουμουτσάκος στο Ευρωκοινοβούλιο κατά των σκοπιανών ισχυρισμών   


Μάρτιος 16, 2011.
« Η Αθήνα αλλάζει στάση, στην προσπάθειά της να διασώσει την θέση της στο πλαίσιο της διαφοράς της Χάγης», αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση.
Τέσσερις ημέρες πριν από την ακροαματική διαδικασία, ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν έχει θέσει βέτο.
Η δήλωση αυτή- επισημαίνει η σκοπιανή αναφορά- έρχεται σε πλήρη αντίθεση  με τους ανωτέρους του, όπως η Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής, που είχαν επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα ‘μπλόκαρε’ την πΓΔΜ στην Ρουμανία το 2008.
Ο Κουμουτσάκος αυτή την φορά στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει, μια άλλη ιστορία.


«Βρισκόμαστε, τώρα, λίγες ημέρες πριν από τη δίκη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έλαβε μια κοινή απόφασή και όχι η ελληνική πλευρά. Η κοινή αυτή απόφαση καθόριζε ότι η πρόσκληση στη Συμμαχία θα ακολουθήσει μετά την επίλυση του προβλήματος με το όνομα», είπε ο Κουμουτσάκος.
Ωστόσο – λέει το σκοπιανό κανάλι-  το Διεθνές Δικαστήριο θα λάβει την σωστή απόφαση. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ναουμόφσκι,  θύμισε στους Έλληνες ευρωβουλευτές ότι η πΓΔΜ, έμεινε εκτός του ΝΑΤΟ, λόγω της χρήσης αρνησικυρίας από την ελληνική πλευρά.
«Δεν είναι κρυφό ,ότι η χώρα σας δεν επέτρεψε την πΓΔΜ, να λάβει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είπα ότι οι άλλες χώρες συμφώνησαν με την Ελλάδα, αλλά ότι οι χώρες συμφώνησαν ότι η πΓΔΜ, πρέπει να έχει τα απαραίτητα κριτήρια για να γίνει μέλος. Υπάρχει ένα θέμα που μας κρατά σε απόσταση από το ΝΑΤΟ και ξέρετε ποιο είναι αυτό», είπε ο Ναουμόφσκι.
Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επίσης, συζητήθηκε και η κοινή θέση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι οποίες πρότειναν τη διαγραφή του όρου «μακεδονικός/ή» σε όλες τις εκθέσεις της Ένωσης για τη χώρα.
Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο  εθνικός όρος ‘Μακεδονικός’ καθώς και η ‘μακεδονική’ γλώσσα από όλες τις αναφορές και σε όλους τους τομείς, που γίνονται για την πΓΔΜ.
Ο Ναουμόφσκι απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του μποϋκοτάζ της αντιπολίτευσης  της πΓΔΜ και οι ευρωπαίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους, αν η αντιπολίτευση στα Σκόπια θα απόσχει από τις εκλογές στη χώρα.
Ωστόσο, όλες οι προτάσεις  για την πΓΔΜ θα ψηφιστούν στις 16 Απριλίου, όπως διευκρινίστηκε από  το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
--


«Европскиот Парламент ги одби бугарските и грчките амандмани за бришење на терминот „македонски јазик“ »
Канал 5 Телевизија, 16.3.2011.