Σκόπια: «Να μην επηρεάζει η πολιτική τις ελληνο-σκοπιανές οικονομικές σχέσεις»


Μάρτιος 9, 2011.
"Οι δύο χώρες διστάζουν να παρουσιάσουν τα πραγματικά
 οικονομικά στοιχεία που συνδέουν τις δύο χώρες"
Τα Σκόπια και η Ελλάδα έχουν μια σοβαρή και καλή οικονομική συνεργασία, αλλά οι πολιτικοί φοβούνται να την αυξήσουν ή να την βελτιώσουν», σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές των δύο χωρών.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα των Σκοπιανών και των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, που συμμετείχαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Οικονομικής Ανάλυσης των Σκοπίων.


«Οι δύο χώρες πρέπει να  εργαστούν για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και τη βελτίωση του Σκοπιανο-ελληνικού εμπορίου,  πέρα από το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει», τονίζει ο  Έλληνας καθηγητής του διεθνούς εμπορίου, Χρήστος Νίκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι  ένα από τα προβλήματα των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι οι πολιτικοί οι οποίοι προβαίνουν σε κατάχρηση των στατιστικών στοιχείων, ενώ η συνεργασία κατά την τελευταία δεκαετία έχει δείξει αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.
«Όταν και οι δύο πλευρές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μπορεί να ερμηνευτεί  ως ένδειξη υπερβολικής εξάρτησης και απώλεια της κυριαρχίας και τα παρόμοια, πώς να σας το πω, και οι δύο οι χώρες άρχισαν να συμπεριφέρονται αστεία, άρχισαν, δηλαδή, να χειραγωγούν τα αριθμητικά στοιχεία.
»Αν κοιτάξετε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, δείχνουν ότι έχουμε ένα αυξανόμενο εμπορικό  πλεόνασμα με τη χώρας σας και σύμφωνα με τα δικά σας στατιστικά στοιχεία έχετε και εσείς ένα πλεόνασμα με την Ελλάδα»
Ο Έλληνας καθηγητής, πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να μην επεμβαίνει η πολιτική  στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και να σταματήσουν και οι δύο πλευρές να τις χρησιμοποιούν αυτές ως όπλο.
Ο  επίκουρος καθηγητής, Βλάσης Βλασίδης, τόνισε ότι αν το ζήτημα της ονομασίας επιλυθεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν αυτό θα σημάνει αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους των Σκοπίων.
«Η ελληνική αγορά καλύπτει το 60% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και είναι πράγματι ένα μεγάλο ποσοστό» τονίστηκε από τους ομιλητές.

--
Τίτλος: «Грчко македонски економски односи»
             Радио Слободна Европа, 8.3.2011.