Δικαστήριο Χάγης: «Ο Καραμανλής αναγνώρισε το βέτο στο Βουκουρέστι»


Μάρτιος 22, 2011.
Χάγη.
Ο Bρετανός καθηγητής Φίλιπ Σαντς/ Philip Sands, ο οποίος είναι μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, υπενθύμισε το ιστορικό της δημιουργίας του σκοπιανού κράτους το 1944.
«Το κράτος που ονομάζεται σήμερα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν γνωστό ως Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του  ονομάστηκε ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, το 1991», είπε ο Σάντς.
«Περισσότερες από πέντε δεκαετίες, δηλαδή περισσότερα από 50 χρόνια, ο κατηγορούμενος δεν είχε αντιρρήσεις για το όνομα του ενάγοντος» υποστήριξε ο Βρετανός νομικός.


Επίσης ο Τζον Δ. Μάρφι, /J. Murphy, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, ήταν αντίθετη στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008, ο κατηγορούμενος, άρχισε μια άγρια και συστηματική εκστρατεία κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μόνο και μόνο, γιατί δεν είχε επιλυθεί η διαφορά με το όνομα», είπε ο Μάρφι.
«Πέρα από την ενδιάμεση συμφωνία, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα». Ο Μάρφι αναφέρθηκε σε ομιλία του  Έλληνα, τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τον Απρίλιο του 2008, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
«Αποφασίσαμε ομόφωνα, η Αλβανία και η Κροατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Λόγω του ελληνικού βέτο η FYROM  δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Είπαμε σε όλους, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η αποτυχία επίλυσης της διαφοράς, θα εμπόδιζε την ένταξή τους στη Συμμαχία. Και αυτό κάναμε», ανέφερε ο Μάρφι επικαλούμενος μέρος της ομιλίας Καραμανλή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Η Σκοπιανή ομάδα θα συνεχίσει ν αναπτύσσει τα επιχειρήματά της μέχρι και αύριο. Μετά στις 24 και 25 Μαρτίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να θέσει τα αντεπιχειρήματά της.
Στη δεύτερη φάση, στις 28 Μαρτίου, η νομική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πΓΔΜ, θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει προφορικά στους ελληνικούς ισχυρισμούς. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου και η τελευταία λέξη θα είναι της ελληνικής πλευράς.


--
Τίτλος: «Хаг - Караманлис го призна ветото од Букурешт»
Δημοσίευση: ИНПРЕС