Χιμάρα: Αύριο Διαμαρτυρία Αλβανών κατά Δημάρχου Μπολάνου

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, Αλβανοί από τις βόρειες επαρχίες της χώρας,καθώς και μετανάστες,
θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Χιμάρα
γιατί οι κάτοικοι της πόλης αυτής και των γύρω χωριών έχουν ...ελληνική εθνική συνείδηση...


Μάρτιος 19, 2011.
Κάτοικοι της Αυλώνας, του Δουκάτου και άλλοι πολίτες από τη επαρχία της Λαμπερίας, θα συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία την Κυριακή στην πόλη της Χιμάρας.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται από εθνικιστικούς κύκλους, που φέρονται κατά της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου της Χιμάρας, στην οποία τονίζεται ότι οι κάτοικοι της Χιμάρας και των γύρω χωριών έχουν ελληνική εθνική συνείδηση.
Η διοργάνωση της διαμαρτυρίας, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο του Δουκάτου.
Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από την πόλη Όρικουμ (σ.σ. αρχαία Ὠρικός), την Κυριακή στις 09:00 και από εκεί με σημαίες και πανό στα χέρια τους, οι συμμετέχοντες θα φύγουν για την Χιμάρα με σκοπό να …αποδείξουν ότι το Δουκάτο και τα χωριά της Λαμπερίας δεν έχουν ελληνική συνείδηση αλλά αλβανική.


Ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, ο Έντβιολ Κουλούρι, δήλωσε, χθες, στην εφημερίδα ‘Shqip’ ότι προγραμματίστηκε η εκδήλωση αυτή «για να αντιταχθούμε στους ισχυρισμούς ότι το νότιο μέρος της Αλβανίας είναι ελληνικό».
 Σύμφωνα με τον Κουλούρι, στην ειρηνική διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν και Αλβανοί οι οποίοι διαμένουν στο βόρειο μέρος της χώρας αλλά και αρκετοί μετανάστες που θα έρθουν για τον σκοπό αυτόν στην εκδήλωση της Κυριακής.
Μάλιστα, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας αυτής, διανεμήθηκαν φυλλάδια, χθες, στην Αυλώνα για να συμμετάσχουν οι Αλβανοί στην διαμαρτυρία της Κυριακής.
Στα φυλλάδια αυτά αναγράφεται, όχι μόνον, η αντίδραση κατά του Δημάρχου της Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνου, αλλά και κατά της απογραφής του πληθυσμού με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.
Όπως δημοσιεύεται, η διαμαρτυρία της Κυριακής έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια από την αστυνομία για την διαδήλωση αυτή.
Πηγές από την αστυνομική διεύθυνση της Αυλώνας, αναφέρουν ότι γνωρίζουν για το σχέδιο της διαμαρτυρίας αλλά δεν έγινε γνωστό αν υπάρχει σχέδιο δράσης κατά ενδεχομένων επεισοδίων και αν θα επιτραπεί στο ‘καραβάνι’ των διαμαρτυρομένων να εισέλθει στην πόλη της Χιμάρας.
Στο μεταξύ, ο εθνικιστική  ομάδα «Συμμαχία Κόκκινο και Μαύρο» /( ονομασία εκ της αλβανικής σημαίας), συνέχισε και χθες την συλλογή υπογραφών για την άρση του νόμου που επιτρέπει την απογραφή του πληθυσμού κατά εθνικότητα.
Μάλιστα, παρουσία του αναπληρωτή  του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Dato Spahiu,  η οργάνωση πραγματοποίησε, χθες, συλλαλητήριο στην Κορυτσά.
--
Τίτλος: «Tubim në Himarë kundër Bollanos»
Δημοσίευση: ‘TopChannel’, 19.3.2011.