Σκόπια: Οι θέσεις των κομμάτων για το όνομα της χώρας


Μάρτιος 19, 2011 -16:33
«Παρότι είναι ακόμη αβέβαιο πότε ακριβώς θα διεξαχθούν  οι βουλευτικές εκλογές, τα βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ, θα είναι η επίλυση του διαφοράς για το όνομα της χώρας, που θα σημάνει την απεμπλοκή των ευρωπαϊκών διαδικασιών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η θέση του VMRO-DPMNE

Εάν με την εκλογική διαδικασία  η σημερινή κυβέρνηση πάρει την υποστήριξη των πολιτών, τότε είναι, απολύτως βέβαιο, ότι ο Γκρούεφσκι, στο ζήτημα της ονομασίας, θα παραμείνει σε αυτό το οποίο επισημαίνει στον κομματικό προγραμματισμό του:
«Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί  ιδέες και προτάσεις που θα υπονομεύουν την εθνική ταυτότητα, την ‘μακεδονική’ γλώσσα και το ‘μακεδονικό’ έθνος.


»  Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και Λαϊκό Κόμμα, δεν θα επιτρέψει καμία λύση ή αποδοχή συμβιβαστικής πρότασης στην διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, είτε αυτή προέρχεται από μεμονωμένους πολιτικούς, είτε είναι κυβέρνηση ή Κοινοβούλιο, δίχως  την συναίνεση των πολιτών μέσω ενός δημοψηφίσματος»
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα –SDSM δεν έχει προγραμματίσει, ακόμη, τις  προτεραιότητες και  το μοντέλο διακυβέρνησης, πόσο μάλλον για την αντιμετώπιση του ονόματος της χώρας:  
«Σε αυτήν την διαμορφούμενη πολιτική κατάσταση ενδέχεται το SDSM να μην προσέλθει στην εκλογική διαδικασία, γι’ αυτό δεν μπορώ σχολιάσω οτιδήποτε τώρα».

Η θέση του LDP

Σε παρόμοια θέση με το VMRO-DPMNE, βρίσκεται και το LDP.
«Νομίζουμε ότι είναι προτιμότερο να έχουμε την απόφαση ενός δημοψηφίσματος στην επίλυση της ονομασίας, για δύο συγκεκριμένους λόγους:
»Το δημοψήφισμα πιστοποιεί την βιωσιμότητα της επίλυσης κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, συγχρόνως εγγυάται την βιωσιμότητα της απόφασης.
»Δεύτερη, πολύ σημαντική διάσταση, είναι ότι το δημοψήφισμα, ως διαδικασία, επενεργεί ως επιβεβαίωση της απόφασης των βασικών πολιτικών παραγόντων της χώρας και δημιουργεί ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη μιας συναίνεσης», δήλωσε ο Γιοβάν Μανασιέφσκι από το LDP.

Η θέση του VMRO-NP

Εξάλλου ο επίτιμος πρόεδρος του VMRO-NP και πρώην πρωθυπουργός, Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι, σε συνέντευξή του στο κανάλι Α1 είχε δηλώσει για το όνομα:
«Τα πολιτικά κόμματα στην πΓΔΜ θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία, με την οποία το κόμμα το οποίο επιλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές θα έχει αυτόματα την εντολή των πολιτών της Δημοκρατίας να κλείσει το πολύχρονο ζήτημα του ονόματος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
« Για να ξεπεράσουμε τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, είναι απαραίτητο, όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν μέρος της συνολικής ευθύνης και να σταματήσουν να προβαίνουν σε εσωτερικές κομματικές τοποθετήσεις.
»Το εάν θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αυτές θα εξαρτηθούν από το κόμμα που θα λάβει εντολή από το λαό να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.
» Σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, ήταν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, ωστόσο κανένας από αυτούς, λόγω έλλειψης θάρρους, δεν επέλυσε τη διένεξη με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Γκεοργκιέφσκι.
--
Τίτλος: «Ставовите на партиите за спорот со името»
Δημοσίευση: Α1, 19.3.2011, 16:33