Βελιγράδι: Αφιέρωμα στην τελευταία Ελληνίδα Θεά


Μάρτιος 20, 2011.

Στην εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, εγκαινιάζεται, σήμερα, η έκθεση «Γεννημένη Ελληνίδα», αφιερωμένη στην Μελίνα Μερκούρη, στη διάσημη ελληνίδα ηθοποιό, τραγουδίστρια, πολιτικό, και πρεσβευτή, ενώ η Γιουγκοσλαβική Ταινιοθήκη θα αρχίσει από σήμερα προβολές για ένα τριήμερο από τις ταινίες της.


Οι λόγοι για την κοινή πολιτιστική δράση του Ελληνικού Ιδρύματος, του Γιουγκοσλαβικού Κινηματογραφικού Αρχείου και του εκδοτικού οίκου «Γαλάζιος Καβαλάρης», είναι η υποψηφιότητα του Βελιγραδίου, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020 και 90η επέτειος από την γέννηση της διάσημης ηθοποιού, η οποία από τους συγχρόνους της θεωρείται ως «η Τελευταία Ελληνίδα Θεά» αλλά και η «Χωρίς Στέμμα Βασίλισσα της Ελλάδας».
Η Μελίνα Μερκούρη, μεταξύ των άλλων, είχε την ιδέα  της ευρωπαϊκής πολιτιστικής  πρωτεύουσας και η οποία καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1985, μετά από μια συζήτησή της, τότε ως υπουργός Πολιτισμού, με τον Γάλλο ομόλογό της, Jacques Lang, καθώς τον συνόδευε στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Τον Ιούνιο του ιδίου έτους με ψήφισμα της ΕΕ ξεκίνησε η προτεινόμενη ιδέα  και η Πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν η Αθήνα.
Στα τελευταία 26 χρόνια ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πέρασε από 42 πόλεις της Ευρώπης.
--

Τίτλος: «Omaž poslednjoj grčkoj boginji»
Δημοσίευση: Danas, Srbija, 20.3.2011.