Χάγη: ...Άσχετη η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος»


Μάρτιος 22, 2011.

«Πως μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ή ο καθορισμός μιας λεωφόρου με τον όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πράξεις που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο;» ρώτησε ο Philippe Sands, νόμιμος εκπρόσωπος της πΓΔΜ στη δίκη κατά της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Ο Σαντς, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ,ότι η χώρα αυτή (η Ελλάδα) βρίσκεται σε ‘ πλήρη απόγνωση’ αφού κανένα από τα επιχειρήματά της, δεν δικαιολογεί την αντίθεσή της, στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


«Πως είναι δυνατόν μια φωτογραφία που δείχνει ένα ακροατήριο σε ένα παιχνίδι μπάσκετ να ανεμίζει μια σημαία που απαγορεύτηκε, ως αιτιολόγηση για την άρνησή της στο ΝΑΤΟ;», ρώτησε ο βρετανός νομικός, υποστηρίζοντας τις σκοπιανές θέσεις.
Όσον αφορά τις αξιώσεις της Ελλάδας, ότι τα Σκόπια δεν τηρούν την συμφωνία του ’95, ο Σαντς, ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις αυτές αποτελούν έναν ελιγμό της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να αποφύγει την ευθύνη για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την προσφεύγουσα (πΓΔΜ)», δήλωσε ο Σαντς.
«Αλλά, ακόμη και εάν (η πΓΔΜ) έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που δεν συμβαίνει, δεν έχει σημασία σε αυτήν την διαμάχη, ώστε να δικαιολογηθεί η παραβίαση του άρθρου 11 της Συμφωνίας.
Σήμερα το απόγευμα έληξε η παρουσίαση των σκοπιανών επιχειρημάτων.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή η Ελλάδα θα υποβάλλει τα αντεπιχειρήματά της, ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας.
--
Τίτλος: «Сандс: Преименувањето на скопскиот аеродром не е оправдување за грчкото противење»
Media Kajgana , 22.3.2011.