Βουλγαρία: Θα ανακαλέσει 37 Πρέσβεις- πληροφοριοδότες του κομμουνιστικού καθεστώτος


… θα ανακληθεί και ο πρέσβης στην Αθήνα

Απρίλιος 6, 2011.

Σόφια.

«Μέχρι το τέλος του έτους,  θα ανακληθούν 37 πρέσβεις και διπλωμάτες της υψηλής βαθμίδας , οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, ως πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών», ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο θα ανακαλέσει τους διπλωμάτες, αλλά δεν θα προωθήσει το ζήτημα στο πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ – ο οποίος αντιδρά στην απόφαση αυτή- και είναι ο υπεύθυνος για την υπογραφή της ανάκλησης.


Η θητεία του Παρβάνοφ λήγει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
«Η ανάκληση δεν σχετίζεται με τις χώρες που βρίσκονται οι διπλωμάτες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου, Μπέσελα Τσέρνεβα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Τσέρνεβα, 13 πρέσβεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στο Πεκίνο και στη Στοκχόλμη καθώς και οι πρεσβευτές στα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO θα επιστρέψουν στη Βουλγαρία, την 1η Μαΐου, ενώ άλλοι τρεις από τη Βέρνη, Σεράγεβο και Βατικανό θα επιστρέψουν στη χώρα στα τέλη Ιουνίου.

Η Επιτροπή που είναι αρμόδια για το άνοιγμα των αρχείων, από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάνθηκε ότι οι μισοί από τους πρέσβεις και τους επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, είχαν στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες από την έναρξη της διπλωματικής τους καριέρας.

Παρά το γεγονός ότι οι διπλωμάτες έπρεπε να επιστρέψου άμεσα σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, προέτρεψε η κάθε υπόθεση να διερευνηθεί ξεχωριστά.

Ο ίδιος ο Παρβάνοφ, αναφέρθηκε από την επιτροπή ως συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς.

--

Τίτλος: «Бугарија отповикува 37 амбасадори – кодоши од комунизмот»
Δημοσίευση: Журнал, 6 Απρ. 2011.